130 persones ja s'ofereixen per compartir el cotxe

L'Ajuntament de Matadepera fomenta entre la població un ús més racional del transport privat

Joan Manel Oller
02 de novembre del 2012
Un operari, instal·lant el cartell de senyalització de l'aparcament
Un operari, instal·lant el cartell de senyalització de l'aparcament | La Torre
 

L’Associació de Veïns del servei Compartir Cotxe, cent per cent gratuït, arriba als 130 usuaris registrats a Matadepera. Nascut el 2008, el sistema permet posar en contacte fàcilment a través d’Internet persones que vulguin compartir cotxe, ja siguin conductors o passatgers, i fa possible un estalvi econòmic i mediambiental, la reducció de la despesa en benzina i l'emissió de menys gasos contaminants a l’atmosfera.

El projecte neix de la voluntat de l'Ajuntament de Matadepera per fomentar entre la població un ús més racional del vehicle privat. També permet una racionalització de l'espai públic. Amb la iniciativa, el poble mostra la seva voluntat d'avançar cap a un model de vida més sostenible i evitar hipoteques de futur.

Per anar a treballar
Es pot emprar per anar a treballar, a l'escola, a la universitat o de viatge. El ventall de possibilitats obertes és molt ampli, i cada cop apareix com una eina més útil amb els actuals preus estratosfèrics dels carburants.

Per fer-lo servir només cal donar-se d’alta a l’adreça matadepera.compartir.org o seguir el bàner de la portada de la pàgina web municipal, Matadepera.cat, i especificar quin és el recorregut aproximat que es vol fer i els horaris. A través d’un cercador, el servei mostra els usuaris interessats a fer el mateix trajecte i permet posar-se en contacte amb ells mitjançant el correu electrònic. El servei l’ofereix des de fa quatre anys l’Ajuntament de Matadepera gràcies a un conveni signat amb l’empresa terrassenca Compartir.org.

Durant el mes de setembre, per exemple, 4 usuaris s’hi van donar d’alta, amb un total de 26 nous interessats a compartir cotxe des de primers d’any. Encara que el sistema està pensat per a persones que vulguin fer trajectes relativament habituals a municipis propers, ja sigui per estudiar o treballar, també permet incloure-hi viatges ocasionals amb l’objectiu de compartir despeses.

Segons els darrers registres, facilitats per Matadepera.cat, els usuaris busquen fer trajectes de Matadepera a Terrassa, Cerdanyola (on hi ha la Universitat Autònoma de Barcelona), Puigcerdà, Gironella o Cadaqués, mentre que en sentit contrari els viatgers cerquen companys per venir a Matadepera des de localitats com Cerdanyola, Terrassa, Sabadell, Barcelona o la Pobla de Claramunt.

La meitat dels usuaris registrats són conductors amb cotxe propi, mentre que l’altra meitat es divideix entre passatgers sense vehicle i persones que tant poden fer de conductors com de passatgers. El 54% es mou per qüestions laborals i 7 de cada 10 fan trajectes de forma periòdica. La mitjana d’edat és d’uns 36 anys.

És necessari registrar-s'hi perquè així es poden posar en contacte els usuaris. Si l'usuari indica quines són les seves aficions, les preferències i els interessos és més fàcil trobar companys de viatge. El correu electrònic no s'utilitza mai amb cap altra finalitat. Els beneficis de registrar-s'hi són la possibilitat d'establir relació, rebre missatges a la bústia particular i poder iniciar una conversa en línia (xat).

Les dades confidencials no són visibles a usuaris estranys. Així ningú pot molestar o enviar correu no desitjat. Quan un usuari vol contactar amb un altre, es rep una adreça electrònica amb les seves dades particulars. Llavors es decideix si es vol o no contactar amb ell.