Enderrocar Caixa Terrassa sembla missió impossible

L'oposició i els socis de govern consideren que els costos són ara per ara inassumibles

Joan Manel Oller
02 de novembre del 2012
L'antiga seu de Caixa Terrassa Foto: J.M.O.

Enderrocar l'antiga seu de la Caixa de Terrassa del Portal Nou és la proposta llançada des de La Torre per Jordi Ballart, el futur alcalde. Els portaveus de l'oposició, Josep Rull (CiU) i Gabriel Turmo, i el soci de govern Manel Pérez (ICV-EUiA) coincideixen a assenyalar que la idea del líder socialista té poques possibilitats de reeixir. Per les dificultats tècniques, pels plans urbanístics i per la manca de recursos de l'administració pública i dels promotors privats. Sí que li reconeixen a Ballart el mèrit de reobrir un debat sobre una zona cada cop més desèrtica pel que fa a establiments comercials.

Per Gabriel Turmo, portaveu del PP, la idea del futur alcalde és una "ocurrència", en uns moments en què falten diners. "Potser vol obrir un procés de reflexió. Enderrocar ara l'edifici no té ni cap ni peus. Si ens presentessin un projecte, segur que ens els miraríem, però obrir els carrers i fer tots els canvis urbanístics és una feina molt feixuga, amb molta gent implicada". Pel dirigent popular, algú "es va equivocar quan es va  dissenyar el nou Vapor Gran".

Turmo diu que una de les formes de revitalitzar la zona seria aconseguint la implantació d'alguns grans magatzems o de petites i mitjanes superfícies. "També hem de fer que la imatge exterior de Terrassa canviï i sigui atractiva per la gent de fora. "El govern ha mostrat sempre un excés d'immobilisme".El portaveu popular apunta que hi ha hagut casos d'èxit a la plaça Nova, "quan hi ha una bona relació qualitat-preu".

Manel Pérez, portaveu del grup municipal d'ICV-EUiA, afirma que en aquests moments no té dades suficients per valorar si cal o no enderrocar l'antiga seu social de Caixa Terrassa. Sí que té clar que hi ha un problema no resolt a la zona del Vapor Gran, el de la connexió entre les places Nova i Vella. La urbanització no està ben resolta, potser, per les característiques específiques de la ciutat. Per Perez, les solucions s'han de cercar en un marc més ampli, en un pla estratègic, i no en una actuació concreta com pot ser l'enderroc d'una peça del gran puzle del centre.

Pel portaveu ecosocialista, la dinamització de l'àmbit del Vapor Gran i de la plaça Nova, el 2007-2008, va topar amb els primers moments de la crisi, posteriorment accentuada fins a límits insospitats, remarca. Potser per aquesta raó, alguns establiments que havien de fer de pol d'atracció han fet fallida, com la botiga d'Adolfo Domínguez. Com explica Pérez, sembla que només el sector de la restauració ha tingut cert èxit, amb locals que han tingut un mínim de continuïtat.

D'altres negocis no han funcionat, i hi ha hagut moltes pujades i baixades de persianes. Per debatre i cercar solucions, Pérez creu que seria bo posar en marxa una comissió d'estudi pluridisciplinar, semblant a la que hi ha de la Rambla, on tothom pot dir-hi la seva. "Amb el mobiliari urbà i el joc infantil ja s'han fet intents de crear elements que hi portin gent, però són clarament insuficients".

El tinent d'alcalde comenta que el 2012 el nivell de consum de la població ha baixat, i això és una dificultat afegida per ajudar a dinamitzar la plaça Nova i tot el conjunt del Vapor Gran. No gosa dir, però, que a Terrassa sobren comerços. Pensa que no hi ha elements per dir si és cert o no, tot i que, indica, la població creix.

Sobre la possibilitat de buscar que El Corte Inglés aterri a Terrassa, una idea proposada per Jordi Ballart, el regidor considera que, a part del debat sobre la necessitat d'aquest tipus de superfície, no hi ha lloc material a la plaça Nova. No hi ha un edifici prou gran.

Pérez aposta més per establiments com la FNAC o un Mediamarket, i també considera que una de les possibilitats de dinamització podria passar per fer-hi un mercadal.

Rull: "Ballart dóna un titular propi de Navarro durant la bombolla immobiliària"
Josep Rull considera que Jordi Ballart, quan llança la idea d'enderrocar l'antiga seu de Caixa Terrassa, "dóna un titular propi de la manera de governar de l'alcalde Pere Navarro durant l'època de la bombolla immobiliària". El líder de CiU acusa l'actual tinent d'alcalde d'improvisar i d'esbombar idees poc realitzables en un període de crisi. "En comptes de pensar què fer amb el que tenim té l'ocurrència de parlar de tirar un edifici".

Rull i CiU proposen reestructurar els locals i fer-los més grans per encabir-hi nous negocis, replantejar els horaris de l'estacionament soterrat i "fer de la plaça Nova una sala d'espera". El portaveu nacionalista aposta per una gran àrea infantil i per una remodelació global, amb menys ciment i més espais verds. Per Rull, fer una zona comercia porxada "va ser una de les grans errades. No funcionen enlloc, llevat de llocs històrics i amb molta tradició".

Hi ha prou demanda comercial?
Joan Planas Comerma, secretari de la Cambra de la Propietat de Terrassa, no valora si s'han d'enderrocar edificis com el de l'antiga Caixa de Terrassa. Rebla que no ha tingut mai a les mans un projecte on es veiés com quedaria la zona amb un esponjament. A més, es pregunta si hi ha suficient demanda per a tants comerços, i considera que el disseny del nou Vapor Gran va néixer amb alguns errors de principi.

Un, la complicada trama urbana que no permet arribar-hi fàcilment. I dos, ignorar que ja hi havia una potent xarxa comercial al centre ampli de la ciutat, incloent-hi la Rambla. Per Planas Comerma, la situació no té una solució fàcil, i menys, explica, quan les perspectives econòmiques no són pas bones, ans al contrari.