El desert de la Plaça Nova

El 40% dels locals de la zona estan pendents de trobar llogater. Els preus són alts i els comerciants insten l'Ajuntament a fer-hi activitats dinamitzadores per atraure gent

Carles Batalla
29 d'octubre del 2012
Un dels molts locals de la plaça Nova pendents de llogar
Un dels molts locals de la plaça Nova pendents de llogar | C.B.
Un dels molts locals de la plaça Nova pendents de llogar Foto: C.B.

"És un barri dormitori i el cap de setmana una ciutat fantasma en la qual no passegen ni els gossos". Així d'explícita es mostra la Natàlia, que regenta el Bar TBO, davant de la comissaria del carrer Baldrich, i que el 2007 ja pagava 2.400 euros mensuals per 90 m2 d'un local de Prointesa. Cinc anys després de la seva inauguració, el Vapor Gran i la plaça Nova, concebuts com un eix comercial de primera línia, no rutllen. Dels 45 locals de la zona, 18 estan buits (és a dir, un 40%), i alguns estan en un evident estat de degradació.

Els elevats lloguers, l'escassetat d'activitats i els obstacles de mobilitat (més la crisi i l'excés d'oferta) acaparen les queixes unànimes dels comerciants i han provocat un degoteig de tancaments: Paco Cazorla, Célio, MANs CARE, Tóxico, Inpass, la gelateria Arangio, Coronel Tapioca,  Benetton, Adolfo Domínguez (com que feia d'ham, no pagava lloguer), Perfumeria Júlia, els restaurants anteriors a La Gurmeteria i l'Hotel Vapor Gran, que va dir adéu fa una setmana.

Poc rendiment
La sensació és que l'espai s'està desaprofitant i que el consistori no ha fet prou promoció per canviar o, si més no, diversificar l'hàbit dels clients, que es limiten a comprar a la plaça Vella o al Portal de Sant Roc. "Ni és zona de pas, ni és centre, ni és comercial, ni és dinàmica, sembla un centre de l'extraradi", lamenta la Lídia, de la Parafarmàcia Nova, que pensa que s'ha anteposat l'estètica a la funcionalitat. "Molt de disseny però poc pràctic. Els bancs i els arbres els van posar fa poc i el parc infantil és tant petit que hi ha bufetades per entrar-hi".

La Roser, d'Espai Nuva, recorda que la zona "es va vendre com un centre excels de Terrassa i les pretensions eren que només hi vinguessin comerciants d'alt nivell". Des d'Ànima Salus, la Sandra apel·la l'Ajuntament a "posar rètols de ruta del comerç, com es fa a Cadaqués amb el Dalí, perquè tothom sàpiga que la ruta de compres continua. El problema és que s'ha establert més com un lloc de serveis que no de comerç".

D'altres, com el dependent de Reactiva't, es conformarien amb un comerç "de primera necessitat en un local gran com un supermercat" que tingués efecte imant o amb "tendes de roba, sabateries o un lloc que faci de locomotora, un Zara o un H&M", diu la Mar des de Món Idiomes. I alguns hi veuen favoritismes. "El centre és com un monopoli, són els qui remenen les cireres i nosaltres estem deixats de la mà de Déu", indica la Núria, des d'Osti Tu!. I el preu no és un aliat. "Els lloguers s'enfilen als 2.000 euros. Quant de temps has de treballar per pagar-los?", es pregunten des d'Opció Mèdica.

Dificultats per arribar-hi
La millora de la mobilitat es planteja com una de les reivindicacions més enèrgiques. "El passeig del Vapor Gran no surt al GPS i nosaltres tenim clients de tot l'estat. Ho hem comentat a l'Ajuntament i ens diu que ja n'han informat a Google. I l'aparcament a vegades tanca els dissabtes", explica el Roger de Kenzen, que adverteix que el carrer del Portal Nou actua com una "barrera psicològica perquè queda tallat el pas de la gent, no hi ha circuit comercial i la zona no convida a passejar-hi".

La Sílvia, de La Tosta de la Tieta, se suma a les crítiques contra l'aparcament. "És horrorós, obren i tanquen quan volen i només funciona un ascensor". La Cintia, del Frankfurt Lletres, suggereix estacionar als voltants dels establiments "perquè els cotxes no molestarien" i la Fàtima, de Sinmás, diu que tot plegat repercuteix negativament en la caixa. "Hi ha poca zona blava i el pàrking encareix la compra.
Molts dels nostres socis han de venir caminant amb el carro des de la Rasa".

La Roser, de l'Espai Nuva, està indignada amb la presència policial. "Tots tenim multes per qualsevol cosa: per tancar deu minuts fora de l'horari, per treure les escombraries abans d'hora, per les taques de terra..."

"No tot és plaça Vella"
La necessitat de dinamització (un mal crònic compartit amb la Rambla) és un clam generalitzat. "Cal fer activitats per als nens, perquè així hi vindran les famílies", apunten des del Toca Teca. La Sílvia, de Movistar, avisa que "tenim una plaça enorme per fer-hi coses", i des de Quina Ilu es proposen botigues al carrer, la nit del shopping o teatre, com l'obra que es va fer del Terrassa Noves Tendències. "Però si a la plaça Vella no hi cabien!". Hi ha suggeriments de tot tipus (castells, fira d'artesans..), la idea és no limitar l'espai a la Festa Major.

La Gemma, ara al capdavant d'Instants, no es mossega la llengua. "L'Ajuntament no fa res pel comerç petit, sempre hi posa paranys. Aquí la gent s'hi perd perquè està mal indicat, tot està abandonat i brut. Si al centre no donen suport al comerç, com ho faran en una zona nova?", assegura. Les comparacions amb la plaça Vella són tan odioses com inevitables. "Tot es fa allà, i és un espai que ja té activitat i vida per si mateixa. A la plaça Nova s'hi hauria pogut fer la Fira del Dibuix", diu la Laia, de Backdraft Sandvitxeria.

N'hi ha que veuen el vas totalment buit, com la parella que regenta La Marxanta Tasca Bar. "No es dinamitzarà mai perquè els lloguers són alts, hi ha poca implicació de l'Ajuntament i no hi ha una artèria que vagi directe al centre". La Núria, d'Osti Tu!, ho veu negre. "Amb els lloguers desorbitats ho han cremat tot i remuntar costarà molt".

Quadrant.0, l'aposta municipal de creixement econòmic
Inaugurat fa un mes, Qu4drant.0 és la nova eina amb què l'Ajuntament vol contribuir al creixement econòmic i empresarial de la ciutat. Situat a la segona planta de l'edifici 3b del carrer Telers (l'edifici vermell), té 1.370 m2, amb locals d'entre 55 m2 i 91 m2, sala d'actes adaptada a la tecnologia, sales de reunions, espai de networking i pàrquing. Els seus objectius són afavorir el diàleg entre empreses, crear i consolidar negocis i generar ocupació. També farà assessorament i suport a l'activitat empresarial, a la formació i a la recerca de talent.

Ha costat 793.025 euros, finançats en un 50% per la Generalitat, en un 25% per la Diputació de Barcelona i en un 25% per l'Ajuntament. Qu4drant.0 vol ser un nexe accelerador del creixement al Vapor Gran. Els seus proveïdors de projectes són el Viver Industrial de Can Parellada i el de la carretera de Martorell, les empreses del territori, les noves empreses i les institucions. Com a futures localitzacions, pensa en Orbital 40 i en els polígons d'activitats econòmiques del territori.

Rebaixar l'aparcament als clients
La passivitat del consistori va empènyer els comerciants a muntar una associació que es va dissoldre fa un any per manca de participació. D'altra banda, fa poc hi ha hagut una reunió amb els responsables de l'aparcament perquè els comerciants tinguin tiquets per als clients i se'ls faci una rebaixa. "L'Ajuntament no fa res i quan nosaltres organitzàvem les activitats, ens posaven traves i ens feien pagar les tanques o els lavabos",  diu la Natàlia, del bar TBO.  "Volem fets i no paraules", declara la Noemí, de Toy Planet.

Maria Costa, gerent de Terrassacentre, pensa que "el preu dels lloguers s'ha de posar a to, no hi ha un circuit comercial continu, falten botigues i especialització".

El bri d'esperança dels nous
L'excepció la protagonitzen alguns establiments que han obert enguany, com l'estudi Marta Bros, Sinmás o l'escola d'anglès Kids&Us, que porta canalla i transforma la soledat dels matins en brogit, sobretot a partir de les cinc de la tarda. L'especialització i el fet que no tinguin competència els fan ser optimistes. "Estic contenta, confio que creixi de mica en mica. La zona és maca i els lloguers han baixat de 4.000-5.000 a 1.000-1.500", diu la perruquera de Mona Lisa.

Però cal molta inversió, com la que s'ha de fer als cinc locals consecutius del carrer Sant Genís cantonada amb Telers: no tenen vidres ni mobiliari ni cap tipus d'instal·lació i els aparadors queden tapats pel porxo.