Espanya, sense dret a vot a la UE per amenaçar militarment Catalunya

Els eurodiputats de PSC, CDC, ICV i ERC recorden a Brussel·les que pot suspendre els drets d'un Estat si hi ha un "risc clar de violació greu i persistent dels valors comuns"

Bernat Ferrer
22 d'octubre del 2012
Un tanc Leopardo 2-E, desfilant per Madrid durant el 12 d'Octubre.
Un tanc Leopardo 2-E, desfilant per Madrid durant el 12 d'Octubre. | Ministeri espanyol de Defensa.
Un tanc Leopardo 2-E, desfilant per Madrid durant el 12 d'Octubre. Foto: Ministeri espanyol de Defensa.

És incompatible que la Unió Europea (UE) rebi el Premi Nobel de la Pau i que, paral·lelament, un estat membre amenaci amb enviar els tancs contra una sèrie de ciutadans europeus. En base a aquest raonament, els eurodiputats Maria Badia i Cuchet (PSC), Ramon Tremosa (CDC), Raül Romeva (ICV) i Ana Miranda (BNG, en representació d'ERC) han enviat una carta a l'eurocomissària de Justícia, Viviane Reding, per reclamar-li que les institucions comunitàries "intervinguin de forma preventiva per garantir que la resolució del conflicte català sigui pacífica i democràtica" i, més concretament, recordant-li que la legislació comunitària preveu la possibilitat de suspendre el dret de vot d'un Estat membre si existeix un "risc clar de violació greu i persistent dels valors comuns".

És per aquest motiu que els representants dels quatre partits reclamen a Reding que "avaluï els riscos reals d'una possible intervenció militar", i citen expressament les amenaces formulades pel coronel Alamán, pel vicepresident del Parlament Europeu Alejo Vidal Quadras i pel president de l'Associació de Militars Espanyols (AME), el coronel Leopoldo Muñoz Sánchez. Així mateix, també fan èmfasi en "el to que fan servir el PP i el govern espanyol".

Tremosa, Badia, Romeva i Miranda -no pas Raimon Obiols (PSC) ni Salvador Sedó (UDC)- subratllen que la UE es basa, segons l'article 6 del seu Tractat, en els "principis de llibertat, democràcia, respecte dels drets humans, de les llibertats fonamentals i de l'Estat de dret". I els articles 2 i 3 "especifiquen que la pau és una de les seves finalitats". Per tant, "resulten inacceptables les declaracions públiques que insten a l'ús de la violència militar contra ciutadans de la UE", critiquen. "Aquest tipus d'amenaces limiten de facto la democràcia catalana i espanyola, així com els drets de llibertat d'expressió i manifestació", insisteixen en la carta a Reding, que ara ha de respondre.

"La pau i la democràcia han de ser preservades. Les actituds de certs sectors de l'exèrcit espanyol i de la classe política i mediàtica recorden perillosament els moments més foscos de l'Europa del segle XX. La Unió Europea no es pot quedar de braços plegats" recorden. 

Document: Carta enviada pels eurodiputats Badia, Tremosa, Romeva i Miranda a Viviane Reding (Word).