Vacarisses viurà una nova edició del Correllengua

Dissabte, el municipi s'omplirà d'activitats per celebrar la festa de la llengua catalana

Lluïsa Tarrida
19 d'octubre del 2012
Un any més, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL) ha organitzat arreu dels Països Catalans una nova edició del Correllengua. I ho fan en clara contraposició amb el Día de la Hispanidad. Més d'una desena de poblacions faran arribar la flama de la llengua aquest cap de setmana als seus carrers i places.
Un d'aquests municipis serà Vacarisses. Però no ho farà aquest cap de setmana, sinó que l'entitat local ha decidit traslladar-ho al dissabte, 20 d'octubre.

Sota el lema "Llengua Cultura Llibertat" s'han preparat diversos actes per omplir de gresca la vila.  Així mateix, serveix per reivindicar a través d'una proposta festiva i integradora el foment de l'ús social de la llengua i de la seva unitat, la difusió de la nostra riquesa cultural i l'enfortiment de la nostra personalitat i autoestima com a poble. "Ja fa cinc anys que estem duent a terme el Correllengua al nostre poble i enguany hi tornem, malgrat que les circumstàncies han fet que amb el pas del temps haguem deixat de fer moltes activitats, per una qüestió tècnica i d'infraestructura humana", comenta Guillem Cunillera, de la CAL Vacarisses.

I és que la CAL de Vacarisses està formada per una desena de membres, tots ells molt implicats en la causa però insuficients per poder organitzar amb la màxima seguretat una diada festiva de grans dimensions. Abans eren dos dies de xerinola, ara s'ha concentrat tot en un de sol. Malgrat això, l'esperit i l'objectiu s'han mantingut intactes. El que sí que han volgut, segons explica Guillem Cunillera, és "que la festa tingués un caire familiar, amb la idea que tant els nens com els grans es poguessin divertir".

Cunillera afirma que "som conscients de la situació econòmica que estem patint i que costarà que la gent vingui a participar-hi". Tot i així, creuen que "les circumstàncies que estem vivint els darrers mesos i més encara des de la manifestació de l'Onze de Setembre ens fa pensar que enguany el Correllengua serà més intens i esperem que encara serà més reivindicatiu".

D'aquesta manera s'espera que siguin molts els vilatans que es deixin caure en algun moment del dia per alguna de les activitats preparades. L'únic inconvenient que podria restar una mica de força a l'esdeveniment és que el cap de setmana coincideix amb la Festa dels Súpers.

L'encesa de la flama
La festa s'iniciarà al parc de l'Aranya, ubicada darrere de l'Ajuntament, a partir de les 11 del matí, amb un esmorzar popular i jocs infantils. A la 1 del migdia, serà el moment de fer un Dictat a la Biblioteca, en què es posarà a prova el català dels participants. A dos quarts de tres, serà el moment de parar i omplir l'estómac. Des de la CAL s'ha organitzat un dinar popular, que anirà acompanyat amb cafè i ratafia. Serà aquí quan es llegirà el manifest. El Correllengua serveix per recordar la figura i l'obra d'un personatge de prestigi, ja desaparegut, i que s'hagi significat per la seva estima envers la llengua i el país.

Enguany, i en commemoració del 5è aniversari de la seva mort, la CAL dedica el Correllengua 2012 al filòsof i pensador Lluís Maria Xirinacs. L'ha elaborat l'escriptor Màrius Serra, "pel seu reconegut compromís amb la llengua en català i amb el país". Després de l'àpat serà el moment de repartir els premis del Dictat i del Campionat de Scrabble, que se celebrarà el dia abans, divendres. A dos quarts de sis, tocarà moure l'esquelet amb la música i ball de Betzuca. És un grup paral·lel a La Carrau que també aposta per la música d'arrel tradicional i que està format per Carol Duran (violí i veu) i Núria Lozano (acordió i veu). Com descriu Lozano al seu blog, "fa un munt d'anys que volto pel món al costat de la Carol. De tot el repertori escollim les peces que més s'adapten a l'ocasió. És un petit format per fer grans festes".
El Correllengua seguirà amb l'encesa de la flama per part dels Diables de Vacarisses i Vacatukada, que oferiran un espectacle de llum, colors i música que posarà el punt final a un dia intens i reivindicatiu. Des de l'organització volen agrair l'esforç que han fet les entitats participants i l'Ajuntament per cedir-los l'espai.