Pares i estudiants diuen prou a les retallades en educació

La vaga ha tingut un seguiment del 63% al Ramon y Cajal i d'un 45% a La Roda; l'Escola Municipal d'Art se suma a la protesta amb el lema 'No ens retallaran la creativitat'

Carles Batalla
18 d'octubre del 2012
Un dels manifestants duia una tisora per simbolitzar les retallades
Un dels manifestants duia una tisora per simbolitzar les retallades | C.B.
Un dels manifestants duia una tisora per simbolitzar les retallades Foto: C.B.

Un centenar de pares i alumnes del CEIP Ramón y Cajal, de La Roda i de l'Escola Municipal d'Art de Terrassa s'han concentrat aquesta tarda al Raval de Montserrat contra la reforma educativa de Wert i les retallades del Govern de la Generalitat. L'acte s'emmarcava en la convocatòria de vaga feta per la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares (CEAPA) a tot l'Estat.

Segons dades d'aquestes dues escoles, la vaga ha tingut al matí un seguiment del 62% al Ramón y Cajal (s'ha ampliat a un 64% a la tarda) i d'un 45% a La Roda (de nens que no hi han anat).

Els manifestants, alguns dels quals duien samarretes grogues amb el lema 'S.O.S per un ensenyament de qualitat', han demanat un sistema públic de qualitat. Sota la distreta mirada de dos policies, Emilio Sánchez, representant de l'AMPA de La Roda i Sandra Luque, representant de l'AMPA del CEIP Ramón y Cajal, han llegit un manifest en què han denunciat que la retallada pressupostària en el sector "comporta massificació i dificultat per atendre plenament les necessitats de tots els alumnes".

La nota recalcava que enguany el curs a Catalunya ha començat "amb 20.000 alumnes més però 3.000 professors menys". Els manifestants s'han queixat de "la politització de l'educació dels nostres fills" i, en referència als canvis a la Llei d'Educació, han avisat que "sense un sistema d'educació sòlid i consolidat serà impossible avançar i millorar en el sector".

Sandra Luque ha dit que s'adherien a les peticions de la CEAPA i que demanen la dimissió del ministre Wert, segons el qual "no perquè un govern inverteixi més en educació tindrà millors alumnes o treballadors més productius". La representant de l'AMPA del Ramón y Cajal ha justificat la baixa assistència de la manifestació "per la manca de temps en animar les famílies" i s'ha compromès a continuar lluitant.

Tisorada a les beques
De la seva banda, Emilio Sánchez ha criticat que "es desviïn diners cap a l'escola privada" i ha explicat que el pressupost per un projecte de socialització de llibres continua minvant, fins al punt que les ajudes de l'any passat encara no s'han cobrat mentre que les d'enguany s'han esfumat.

A més, el representant de l'AMPA de la Roda ha dit que fa tot just uns dies van cobrar les beques de material del Ministerio de Educación, per la qual cosa trigaran molt de temps a rebre les del curs 2012/13. Per ell, l'educació pública "és un dret de la societat i un bé inalienable".

El portaveu de l'Escola Municipal d'Art ha llegit un breu comunicat per queixar-se de diverses qüestions, com per exemple "l'increment de les taxes universitàries, l'acomiadament de docents i la repressió de les protestes socials" i ha parlat d'una retallada en educació "d'uns 4.000 milions d'euros". El crit dels alumnes de l'Escola Municipal d'Art ha estat unànime: "No ens retallaran la creativitat".