Preacord «satisfactori» entre BBVA i treballadors d'Unnim

La reducció a la meitat de les baixes preteses i la millora de les condicions de sortida, "dignes i voluntàries", claus per al pacte

Lluïsa Tarrida
17 d'octubre del 2012
Els treballadors i delegats de CCOO, a la seu del BBVA al Portal de Sant Roc.
Els treballadors i delegats de CCOO, a la seu del BBVA al Portal de Sant Roc. | Lluïsa Tarrida
Els treballadors i delegats de CCOO, a la seu del BBVA al Portal de Sant Roc. Foto: Lluïsa Tarrida

Dia llarg i intens el que van viure el passat dimarts els Representants Legals dels Treballadors (RLT) i el departament de Recursos Humans del BBVA. L'espera va valer la pena perquè es va arribar a un preacord "satisfactori" entre ambdues parts.

Pels sindicats, s'ha aconseguit "primar el manteniment dels llocs de treball, ja que s'ha reduit a la meitat les baixes inicialment previstes, i oferir als treballadors condicions de sortida dignes i compensades les quals permetran que el procés de reestructuració es dugui a terme amb mesures d'adscripció voluntària".

La reestructuració es dividirà en dues fases. La primera, afectarà a 600 persones i tindrà lloc des del moment en què es firmi l'acord fins al 31 de desembre d'enguany, si bé la instrumentació de les baixes podria allargar-se fins al juny de 2013. La segona, afectarà a 569 persones i es desenvoluparà de gener de 2013 a juny de 2014.

Entrant al detall, en la primera fase hi ha diversos elements a tenir en compte. Per una banda, les prejubilacions. Finalment, els treballadors que tinguin mínim 53 anys i un mínim de 10 anys d'antiguitat percebran una compensació indemnitzatòria anual consistent en el 75 per cent del salari fix brut anual fins als 64 anys (en la proposta inicial era fins als 63 anys). En el cas que el treballador no pugui jubilar-se fins als 65 anys, la compensació indemnitzatòria anual durant el període de prejubilació serà del 70 per cent del salari fix brut anual (quan abans era del 65%).

Excedències i dimissions voluntàries
Quant a les excedències, s'hi podrà acollir el personal amb un mínim de cinc anys d'antiguitat i un màxim de vuit anys i ho farà per un període de cinc anys, sempre i quan no reuneixi les condicions per accedir a la prejubilació ni a les dimissions voluntàries incentivades. El treballador percebrà una quantitat anual equivalent al 30% del salari fix anual amb un mínim garantit de 9 mil euros i un màxim de 12 mil euros. Així mateix, com a novetat, s'ha incorporat la percepció de 1.800 euros anuals en concepte d'ajuda sanitària. Passats els tres anys, pot sol·licitar la reincorporació al banc si bé l'empresa no estarà obligada a efectuar-la fins als 5 anys pactats.

En el cas del personal que tingui una antiguitat mínima de 8 anys, les condicions d'excedència són lleugerament diferents. Si el salari fix brut anual és superior als 40 mil euros tindrà dret a percebra una quantitat equivalent al 30%, si és inferior als 30 mil euros, el percentatge pujarà als 40%, mentre que si es mou en els paràmetres de 30 a 40 mil euros bruts anuals, percebrà 12 mil euros. Així mateix, també s'ha incorporat la clàsula de 3.600 euros anuals per ajuda sanitària.

Respecte a les dimissions voluntàries, la proposta del BBVA permetrà que s'hi aculli exclusivament personal de 50 a 52 anys, o treballadors de 53 anys o més que no reuneixin els requisits d'antiguitat per accedir a la prejubilació. La indemnització passarà a ser de 50 dies per any treballat més 100 mil euros (en la proposta inicial eren 75 mil euros).

Baixes incentivades
Però no tot va ser fàcil d'arribar a un acord. La reunió es va allargar més del compte perquè els sindicats i l'empresa no compartien posicions pel que fa a les baixes incentivades. Els que no puguin acollir-se ni a les prejubilacions ni a les dimissions voluntàries podran optar per les baixes incentivades. El BBVA va oferir des d'un primer moment 35 dies de salari fix brut anual per any treballat fins a un límit de 30 mensualitat. I així ha quedat finalment. No obstant, els sindicats van pressionar perquè en funció de l'antiguitat el treballador percebés una quantitat equivalent a una mensualitat per cada tres anys treballats (quan en un primer moment havien dit que seria de mitja mensualitat per cada dos anys treballats).

A més, el personal que voluntàriament accedeixi a l'extinció del contracte laboral de forma voluntària percebrà a més 12.500 euros. La lluita entre sindicats i empresa també requeia en què des de la RLT es volia que es mantingués les condicions actuals de préstec hipotecari. Finalment, es va aconseguir el manteniment durant 5 anys de les condicions així com el pagament durant sis mesos d'un servei d'outplacement per tal de facilitar-li l'accés a una nova feina.

Si un cop finalitzat el període d'aquesta fase, les dimissions voluntàries incentivades, les excedències i les adscripcions a extincions de la relació laboral de forma voluntària no arribin a la xifra de 600 treballadors, el BBVA passarà a instrumentar un "acomiadament col·lectiu, afectant al personal de manera objectiva". En aquest cas, s'ofereix 35 dies per any treballat amb un mes per cada 3 anys d'antiguitat.

Els trasllats
La segona fase, que afectaria 569 persones, com alternativa a l'extinció de la relació laboral s'efectuarà un esquema d'oferta de llocs de treball en l'àmbit del conjunt del grup BBVA. Aquí, els representants dels treballadors i l'empresa també van tenir un fort estira-i-arronsa sobretot pel que feia a les indemnitzacions per canvi de domicili o pels quilòmetres que el treballador haurà de recórrer amb el trasllat.

Mitjançant un procediment d'oferta pública, els treballadors podran apuntar-se als llocs ofertats segons si compleixen els requisits. Les condicions seran les següents: si la distància al nou centre de treball és superior als 50 quilòmetres i no requereix canvi de domicili, es percebrà durant dos anys el quilometratge per la distància a raó de 0,24 euros per quilòmetre. Si la distància del nou lloc de treball requereix un canvi de domicili, es percebrà durant quatre anys l'import mensual de 480 euros en concepte d'ajuda a l'habitatge més un pagament únic de 3 mil euros.

Un cop arribat a aquest preacord, només falta la ratificació oficial per part de la representació empresarial i dels treballadors que està previst que es faci en el període d'una setmana.