Fèlix Torres: «No volem gent davant la tele»

Entrevista al president de l'Aula Gran

Joan Manel Oller
22 de novembre del 2012
Fèlix Torres
Fèlix Torres | Joan Manel Oller
 Fèlix Torres Foto: Joan Manel Oller

Fèlix Torres és el tercer president de l'Aula Gran de Terrassa-Aula d'Extensió Universitària per a Gent Gran en 22 anys d'història d'un projecte consolidat. Ha decidit treballar de manera altruista per un projecte en el que creu i veu necessari per una ciutat de les dimensions de Terrassa.

Torres va ser durant molts anys cap de vendes de l'empresa tèxtil Bacardit de Terrassa. Després de la jubilació va centrar bona part de la seva activitat en l'Aula Gran. El 2006 va entrar a la junta directiva i ara n'és el  nou president, el tercer després de Carles Puig i de Francesc Palet. Assumir la presidència de l'Aula Gran de Terrassa és una gran responsabilitat. "La veritat és que buscàvem una gran personalitat ciutadana per agafar el relleu. Però finalment van agafar l'opció d'algú que sentís els 'colors del club,' com es diu ara, que vingués de la 'pedrera' i que el conegués a fons. Hi havia tres candidats.

Però a l'assemblea va sortir escollit per unanimitat. "Suposo que pensaven que podria respondre als reptes de l'Aula. I penso que la meva candidatura els va caure simpàtica. Té clar el temps de romandre a la presidència: una legislatura. Un màxim de 4 anys. "Després cal que vingui gent nova i més jove, amb noves idees per  garantir el futur de l'Aula".

Els problemes econòmics són la principal preocupació de l'Aula Gran?
Efectivament, i al tema hi dedico gran part del meu temps -ara en tinc, amb la jubilació-, i les aportacions dels socis són fonamentals. Són uns 240. Ara és molt complicat de rebre subvencions, per les dificultats de les administracions. No hi ha diners enlloc i també els associats tenen problemes. Però penso que tinc una gran junta, preparada i disposada a donar-ho tot, amb Josep Maria Grau de vicepresident; Enric Bona de secretari tresorer; Francesc Fornells, de coordinador de programació, i Rosa Maria Ballús, de Relacions Públiques.

Diners pocs, però amb activitats d'èxit i una gran resposta. Les sessions s'omplen?
Les activitats estan consolidades, els seminaris de literatura i de música -en silenci, en un temps on hi massa soroll-, els tallers de narrativa, les classes magistrals... Ja portem més de 700 conferències en 22 anys.

I arribaran a les 1.000 amb vostè al capdavant?
No ho crec pas. Vaja, segur que no. No hi arribarem amb Fèlix Torres de president, vull dir. L'Aula té salut i segur que continua endavant. No en tinc cap dubte. Només cal veure la resposta a totes les propostes que fem.

Cada cop hi ha més competència directa pel que fa a activitats dirigides a persones grans de Terrassa?
N'hi ha, i de qualitat, no cal dir noms. Però és bo que la gent gran tingui ganes de fer coses. La competència més gran arriba des dels centres cívics, que poden oferir, per exemple, balls i berenars. Amb això no podem fer-hi res. Nosaltres apostem fermament per la cultura i per la formació.

L'objectiu fonamental de l'Aula Gran és...?
Donar vida i utilitat al lleure, potenciar el coneixement de tot tipus de matèries, obrir un espai on la gent pugui fer noves amistats, parlar i debatre... I evitar  que la gent gran es quedi immòbil davant de la televisió, ajaguda, com passava fa uns anys. Desitgem que les persones de l'edat d'or, que és com m'agrada dir-ne, siguin actives, descobreixin  que encara poden fer moltíssimes coses i tenen molt per aprendre. No s'han de  quedar a casa.

Ens pot fer cinc cèntims de les properes xerrades?
Hi ha una mica de tot, com sempre. Hi ha conferències sobre el medi ambient, el teatre, la fotografia, la cultura clàssica de Grècia, música, la Unió Europea, i el llenguatge, aquesta centrada en Pompeu Fabra.

S'inclou també un curs monogràfic sobre el món de la lírica.
Amb la col·laboració d'Enric Bona, un liceista.

I un altre dels ponents és Fèlix Torres, si no vaig errat.
Certament, sóc el que se'n diu un melòman.