El Pla de Sant Llorenç lluita contra la processionària

Els veïns reparteixen caixes-niu per fer una prevenció ecològica de les plagues del pi

Joan Manel Oller
24 d'octubre del 2012
Processionària
Processionària | DMAH
Processionària Foto: DMAH

L’Associació de Veïns del Pla de Sant Llorenç ha posat en marxa un projecte per proporcionar als seus associats unes caixes-niu per a mallerengues, especials, com a prevenció ecològica contra la plaga de la processionària del pi.

Durant l’assemblea general de l’associació de veïns es va oferir a tots els associats que hi estiguessin interessats i de forma totalment gratuïta un niu adaptat a la mallerenga carbonera, segons informa Matadepera.cat. Durant la reunió, que va comptar amb la presència i el suport de l’alcaldessa del poble, Mireia Solsona, es van explicar tots els beneficis d’aquest sistema natural i ecològic de control de les plagues i es va mostrar als assistents com instal·lar els nius als solars de les cases.

L’eruga processionària del pi és un insecte que destrossa les pinedes mediterrànies i les fa més sensibles als atacs d'altres paràsits. Fins ara només els tractaments químics amb helicòpter, cars i molt poc selectius, permetien lluitar contra els efectes d'aquesta plaga.

Un predador natural
La proposta consisteix a facilitar el desenvolupament d'un predador natural: la mallerenga carbonera. Aquest ocell té la particularitat d'alimentar massivament les seves cries amb erugues (una niuada d'entre 5 i 9 ous en consumeix uns 10 quilos).

La mallerenga no fa nius oberts, sinó que només nia en forats naturals i, aquests, a causa de la urbanització de la zona, cada vegada són menys. Des de l’associació de veïns que ha impulsat aquesta iniciativa han destacat els beneficis que pot aportar aquest sistema natural de control de plagues, sobretot, tenint en compte que "qualsevol tractament químic o bioquímic no seria gens coherent per la densitat d’habitants que hi ha a la zona".

Les caixes-niu adaptades serviran tant per controlar l’eruga processionària com per recuperar la presència de la mallerenga en aquesta urbanització.