La riera al seu pas per Terrassa es tornarà a desbordar

El simulacre inclourà l'evacuació d'un autocar escolar i l'excarceració d'un ocupant d'un vehicle arrossegat per l'aigua

Redacció
17 d'octubre del 2012
Jornada de treball per preparar el simulacre d'emergències del dia 30
Jornada de treball per preparar el simulacre d'emergències del dia 30

Jornada de treball per preparar el simulacre d'emergències del dia 30

Tal i com es va anunciar, el proper dia 30 d'octubre tindrà lloc de manera simultània a cinc municipis del Vallès, entre ells Terrassa, un simulacre d'inundacions dins del marc del programa commemoratiu del 50è aniversari de les Riuades de 1962. La jornada de treball es va realitzar al Parc Audiovisual de Catalunya amb la intervenció de representants dels cinc consistoris implicats i dels cossos assistencials i de seguretat que participaran en aquest exercici.
 
El simulacre INUNCAT tindrà lloc també a Castellbisbal, Rubí, Sant Cugat i Sant Quirze del Vallès. És el primer exercici d'implantació del Pla INUNCAT que es realitza i, per fer-ho, s'ha optat per treballar de manera simultània amb cinc municipis.

L'exercici es basa en el supòsit d'un episodi de pluges intenses que provocaran el
desbordament de la riera en alguns punts del seu recorregut. Hi haurà diversos escenaris accidentals, com l'excarceració de l'ocupant d'un vehicle a la riera de Rubí al seu pas per les Fonts, la recerca d'un segon ocupant del mateix vehicle arrossegat a Rubí; l'evacuació d'un autocar escolar a Terrassa i la recerca de dos o tres desapareguts al Torrent de la Betzuca. Aquest simulacre és l'acte de cloenda del conjunt d’activitats commemoratives del 50è aniversari de les riuades del 1962.

L'exercici té per objectiu la implantació i coordinació del pla INUNCAT, els Plans d'Actuació Municipals i els diversos cossos operatius, així com posar a prova els mecanismes de resposta d'atenció i sistemes d'avís a la població. Hi participaran tècnics de la DG de Protecció Civil, Bombers de la Generalitat, efectius del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), Mossos d'Esquadra, Policies Locals, Generalitat de Catalunya, Direcció General de Protecció Civil, Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Agència Catalana de l’Aigua (ACA),
Creu Roja i ajuntaments de la zona.

A la nostra ciutat, una de les més afectades per les greus inundacions del 25 de setembre de 1962, es simularà l'evacuació d'un autocar avariat i la posterior acollida de passatgers, els quals seran atesos per efectius del municipi i per membres de la Creu Roja. S'activarà el Pla d'Actuació Municipal (PAM) i es constituirà el Centre de Coordinació Municipal (CECOPAL) a la seu de la Policia Municipal (av. Avinguda de les Glòries Catalanes, 3).

Els evacuats de l'autocar escolar (alumnes de primària del CEIP Abat Marcet) els traslladaran a un centre d'acollida activat per a l'exercici (Pavelló poliesportiu Can Parellada). Així mateix, a Terrassa, els Bombers de la Generalitat realitzaran l'excarceració de l'ocupant d'un vehicle que ha caigut a la riera i iniciaran la recerca del segon ocupant, que haurà estat arrossegat per l'aigua. Aquesta acció tindrà lloc a partir de les 10 hores al Pla de Les Fonts.