La biblioteca de la UPC Terrassa millora en serveis i instal·lacions

Es tracta de donar suport a les noves formes d'estudi, de l'aprenentatge i de la recerca dels estudiants i dels investigadors

Redacció
16 d'octubre del 2012
La biblioteca del Campus UPC de Terrassa ha ampliat els seus serveis
La biblioteca del Campus UPC de Terrassa ha ampliat els seus serveis

La biblioteca del Campus UPC de Terrassa ha ampliat els seus serveis

La Biblioteca del Campus de la UPC a Terrassa ha donat un pas més en adequar la seva oferta de serveis a les metodologies i als criteris de formació que estableixen l'Espai Europeu d'Educació Superior. L'objectiu final del projecte ha estat la millora de les instal·lacions, dels espais i dels equipaments per donar suport a les noves formes d'estudi, de l'aprenentatge i de la recerca dels estudiants i dels investigadors. Tot amb els criteris d'eficiència energètica.

L'etiqueta de Campus d'Excel·lència Internacional (CEI) que va guanyar fa dos cursos el Campus de la UPC a Terrassa va propiciar la dotació per part del Ministeri d'Educació  d'un pressupost de 292.715 euros amb els quals s'han pogut crear a la Biblioteca dues noves sales de treball en grup amb equipament multimèdia, amb monitor, micròfon col·lectiu i càmera de videoconferència. Gràcies al mateix projecte, s'han creat quatre sales més, totalment cablejades, per facilitar el treball en grup amb dispositius informàtics portàtils.

A més, s'han construït dues sales d'estudi individuals que acolliran professors visitants i investigadors. Aquestes noves sales es sumen a les altres sis ja existents. En total, la Biblioteca del Campus de la UPC a Terrassa disposa ara de 56 places de treball en grup amb eines informàtiques i dues individuals.

El projecte inclou també la reforma de l'àrea de recursos electrònics que ha esdevingut en una sala polivalent on els estudiants poden fer servir un total de 20 ordinadors en autoservei i on el personal bibliotecari organitza i imparteix curs de formació.

Cap a un CRAI
Segons explica Lluïsa Perona, Cap de la Biblioteca del Campus de la UPC a Terrassa, "la reforma dels nostres espais ens encamina cap el somniat Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació (CRAI). L'adequació actual, de moment, facilitarà l'aprenentatge dels estudiants mitjançant la interacció de documents, equipaments i tecnologia amb espais diversificats per a diferents necessitats, com ara l'estudi individual o en grup; o les que tenen a veure amb el desenvolupament de les competències transversals que exigeix l'Espai Europeu d'Educació Superior". La reforma permetrà també realitzar tutories i classes virtuals, exposicions, xerrades en directe, autoaprenentatge d’idiomes o compartició on line de documents.

I és que, ara, la universitat forma a un nou tipus d'estudiant, acostumat a fer servir constantment els recursos que els ofereixen els dispositius informàtics i la xarxa  d’Internet. Un exemple són les xifres del servei de préstec d'ordinadors que ofereix la biblioteca a l'estudiantat, que va arribar l'any 2011 a 6.956, amb un creixement del 334,83% respecte al 2008, any en què es va iniciar aquest servei amb 1.998 préstecs de Pc’s. Una altra dada que il·lustra l'evolució de les necessitats dels usuaris de la biblioteca cap a els recursos electrònics i en xarxa és la del préstec de llibres. L'any 2011 es van realitzar 2.000 préstecs de llibres menys que l'any 2010 però es van produir més de 1.000 préstecs de documents en suport electrònic, com ara llibres electrònics, USB's, etc.