La vida més enllà de l'alcaldia

Domènec Jofresa va ser la primera autoritat de Terrassa en la transició, fins a l'arribada de la democràcia i l'elecció de Manuel Royes, que va romandre 23 anys al càrrec

Joan Manel Oller
23 d'octubre del 2012
Manuel Royes
Manuel Royes
Manuel Royes

El Ministerio de Gobernación va nomenar alcalde de Terrassa Miquel Onandia Nunell (1904-1974) el 1964. Va ocupar l'alcaldia fins al 1970. Onandia va demanar el relleu a petició pròpia, una forma de transició habitual en els darrers anys del franquisme. El governador Tomás Pelayo Ros va decidir posar al càrrec Josep Donadeu i desestimar altres noms com els de l'industrial Narcís Bacardit i el del president de l'Atlètic, Jaume Galí.

El nou alcalde tenia 45 anys i estava vinculat a una petita empresa tèxtil. S'havia incorporat a l'Ajuntament el 1966 pel terç corporatiu. Era professor mercantil i censor jurat de comptes. El setembre de 1970 era nomenat sotsgovernador civil de Barcelona. Calia un relleu a l'alcaldia de Terrassa en un moment delicat socialment i políticament. Domènec Jofresa i Vellsolà, tinent d'alcalde d'Urbanisme, es convertia en la primera autoritat local.

El 1979, i després de les primeres eleccions democràtiques, Manuel Royes i Vila va assumir la màxima responsabilitat. Va romandre al càrrec 23 anys, fins que va deixar pas a Pere Navarro, que ara ha cedit la cadira a Jordi Ballart.

L'alcalde de la transició i el primer sorgit de les urnes afirmen que després de deixar el càrrec mai van tenir la intenció de tornar-hi. Royes i Jofresa diuen que mai els va passar pel cap. Un perquè estava "cansat després de 23 anys i perquè hi havia persones més joves i preparades com Pere Navarro". L'altre, Domènec Jofresa, "perquè sempre vaig tenir molt clar que vaig ser alcalde per casualitat, perquè m'ho van demanar i perquè algú s'havia de fer càrrec de la ciutat en aquell període".

La vida postalcaldia dels dos va ser molt diferent. Manuel Royes va seguir ostentant altes responsabilitats a la Diputació de Barcelona, a Madrid i al Consorci de la Zona Franca i també fou diputat al Parlament.  Jofresa sí que va estar vinculat a la política local i lligat a Convergència, però des d'una segona línia de foc.

Manuel Royes, pel seu tarannà i sobretot per la durada del seu mandat, és encara una persona molt coneguda a la ciutat. Precisament, diu que una de les coses que més li agraden és trobar-se gent pel carrer, xerrar amb ella i escoltar com li diuen "adéu Manuel" o "adéu senyor Royes".

Sense protagonisme
Segurament a la vorera contrària hi ha Domènec Jofresa. Poca gent seria capaç de dir el nom de l'alcalde de la ciutat entre 1977 i 1979. És un dels alcaldes menys coneguts tot i la transcendència del moment en què va exercir el càrrec. "Ja m'està bé. No tinc cap afany de protagonisme", remarca ara als 82 anys i amb una salut i una claredat d'idees envejables.

Manuel Royes afirma que ara no té feina però se la busca, i ha encetat col·laboracions desinteressades amb diverses organitzacions no governamentals. També forma part del consell editorial del diari La Torre. Royes situa entre els seus principals èxits com a alcalde els plans d'ordenació, el parc de Vallparadís i el soterrament de la línia dels ferrocarrils de la Renfe. "Tenia una ciutat de 165.000 habitants, i ara hem passat a més de 215.000. Era un moment de fer projectes, de relligar la ciutat, de fer una sola ciutat, socialment i urbanísticament."

L'exalcalde sempre ha reblat que va dedicar massa hores de la seva vida a les tasques polítiques. "Tornaria a fer el que vaig fer i tornaria a passar pel que vaig passar. Només canviaria una cosa: el temps de dedicació a la meva família. No vaig conèixer els meus fills. I ara descobreixo que, organitzant-me d'una altra manera, hagués pogut compatibilitzar-ho tot. Si tenia temps per a tots els actes polítics n'havia de tenir per dedicar a la meva família."

Royes també té unes paraules de suport per a Pere Navarro, de qui ressalta la seva valentia d'afrontar un repte com encapçalar el PSC en uns moments de baixada i de futur incert. "A Terrassa ha fet una gran feina i ha estat molt proper a tota la gent del carrer."

I una referència al futur nou alcalde, Jordi Ballart. "Està preparat, sens dubte, malgrat els seus 32 anys. Jo vaig assumir l'alcaldia amb 38, i amb molt poca experiència en la gestió d'un ajuntament. Vàrem haver d'aprendre moltes coses."
Domènec Jofresa insisteix: "Jo no havia de ser l'alcalde, però a tothom a qui ho van oferir va dir que no. I jo vaig respondre afirmativament, per servir la meva ciutat. Jordi Pujol, després president de la Generalitat, gran amic meu, em va oferir ser el candidat de CiU a les eleccions municipals, i li vaig dir que no, que jo volia dedicar-me a la meva professió, sense deslligar-me del partit, on encara sóc."

Segons Jofresa, era una persona mal vista pels dirigents del règim "perquè anava a la meva i  no em controlaven". En aquell període decisiu de la història de la ciutat i del país "vaig haver de conviure amb gent de l'extrema dreta i de l'extrema esquerra, i no era gens fàcil. Ser alcalde em va costar molts diners. M'havia de pagar els desplaçaments a Madrid. No els tenia, i els vaig haver de manllevar".

Ara dedica bona part del seu temps a escriure novel·les basades en fets reals, a participar en tertúlies amb els seus amics i a treballar en favor de la independència de Catalunya. "Ho he fet sempre, i es pot veure i comprovar en els meus escrits dels primers anys".