Busquen jaciments de petroli i gas a la Catalunya Central

Nació Solsona
01 d'octubre del 2012

L'empresa Montero Energy,  amb seu a Madrid i vinculada a un grup canadenc, ha sol·licitat els corresponents permisos d'investigació d'hidrocarburs al departament d'Economia i Empresa de la Generalitat de Catalunya. Així, doncs, Catalunya podria tenir d'aquí uns anys un paisatge que simularia les estepes russes, els deserts algerians o les torres d'Aràbia Saudita.

El primer permís és per al possible jaciment anomenat Darwin, de 89.683 ha, en els termes municipals següents de les comarques de la Noguera, l'Urgell, la Segarra i el Solsonès: Agramunt, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Balaguer, Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Biosca, Cabanabona, Calonge de Segarra, Camarasa, Castellfollit de Riubregós, Castellserà, Cubells, els Plans de Sió, Foradada, Guissona, Ivorra, la Molsosa, la Sentiu de Sió, Llobera, Massoteres, Montgai, Oliola, Ossó de Sió, Penelles, Pinós, Pinell de Solsonès, Ponts, Preixens, Puigverd d’Agramunt, Sanaüja, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Tornabous, Torà, Torrefeta i Florejacs i Vilanova de l’Aguda.

El segon jaciment és anomenat Leonardo, de 76.641 ha, en els termes municipals següents del Barcelonès, Osona, Bàges i Berguedà: Avinyó, Borredà, Calldetenes, Folgueroles, Gaià, Gurb, la Quar, la Vall d’en Bas, les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Lluçà, Manlleu, Muntanyola, Olost, Olvan, Orís, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Puig-reig, Roda de Ter, Sagàs, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí d’Albars, Sant Pere de Torelló, Sant Sadurní d’Osormort, Sant Vicenç de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Corcó, Santa Maria de Merlès, Sobremunt, Sora, Tavèrnoles, Tavertet, Torelló, Vic i Vilanova de Sau.

La Generalitat obre a partir d'ara un termini de dos mesos a partir de l’endemà de la publicació d’aquest Anunci al DOGC per a que es puguin presentar altres ofertes en competència o formular oposicions les persones que es considerin perjudicades en el seu dret. En cas de presentar-se més ofertes, la millor proposta rebrà el permís de la Generalitat i la firma podrà començar a fer prospeccions. Durant un periòde de 7 anys es podran dur a terme prospeccions i exploracións així com estudis cartogràfics.