La Cecot crea adeptes a Romania

Una entitat del país de l'est visita l'àrea de Formació de la patronal

Redacció
14 de setembre del 2012
Representants romanesos i catalans a la seu de la Cecot
Representants romanesos i catalans a la seu de la Cecot | La Torre
Representants romanesos i catalans a la seu de la Cecot Foto: La Torre

El Centre Nacional per al Desenvolupament de la Formació Professional i Tècnica de Romania ha visitat les instal·lacions de l'àrea de Formació de la patronal Cecot i s'ha reunit amb els tècnics i representants de l'entitat catalana en el sí d'un conjunt de visites organitzades pel Consorci per a l'Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental (COPEVO).

Aquestes visites dels agents socials, membres dels Comitès Locals per al Desenvolupament de Projectes Socials (LCDSP) de Romania es realitzen a diferents països de la Unió Europea com Alemanya, Espanya, Àustria, Itàlia, Portugal, Suècia i Dinamarca, per tal de conèixer diferents referents i actuacions a partir dels quals dissenyar un model propi de planificació estratègica de la formació professional a nivell local i provincial. A Espanya, la zona escollida amb aquest propòsit és el Vallès Occidental; 9 delegacions de diferents regions romaneses visitaran aquesta zona del  maig al novembre de 2012.

Aquesta activitat contempla la visita de diferents entitats que destaquen per l'activitat que desenvolupen, tant per la formació que imparteixen com per la seva gestió i planificació. Entre els aspectes que estan més interessats en conèixer cal destacar els aspectes fonamentals en el sistema de FP inicial i les polítiques educatives, conèixer els mètodes i instruments existents per a la identificació inicial de necessitats de formació professional d'acord amb la demanda prevista en el mercat laboral, saber quin és el procés d'adaptació de l'oferta formativa professional inicial a les necessitats del mercat, quin tipus de participació s'estableix entre les principals parts interessades en el procés de planificació de la FP, conèixer el paper de l'escola dins de la comunitat i les estratègies per a la promoció de l'aprenentatge permanent i el desenvolupament professional.

Aquesta delegació està integrada per 30 membres dels comitès locals, entre els que cal destacar el president de la Preuniversity Education Trade Union Cluj (SPIPC), el coordinador regional de Group attendant on behalf of the National Center for TVET Developement, diversos Country School Inspectorate, el Director General de l’Industry Employers Organisations, entre altres.   

Espai d'intercanvi
En aquesta primera visita a Cecot Formació es van intercanviar visions sobre el model formatiu vigent a Espanya i Catalunya, així com la forma de treballar des de la patronal. 

D'altra banda, també s'ha presentat a la delegació romanesa els serveis que ofereix el centre de formació, les modalitats, el format dels cursos i l'oferta formativa programada, amb la intenció de crear un espai d'intercanvi d'experiències en aquest àmbit. Els aspectes que més interès han despertat són els relatius a les modalitats formatives (formació d'oferta i de demanda, a través de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo i el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya), i els models i fons de finançament de cadascuna d'elles.