El barri de Vallparadís s'omple de flors per commemorar la Diada

Una trentena d'entitats socials, culturals, esportives i els partits polítics fan l'ofrena a la Plaça 11 de Setembre en un acte sense incidents

Carles Batalla
11 de setembre del 2012
Alguns dels assistents a l'acte que s'ha fet a la Plaça 11 de Setembre
Alguns dels assistents a l'acte que s'ha fet a la Plaça 11 de Setembre | C.B.
Alguns dels assistents a l'acte que s'ha fet a la Plaça 11 de Setembre Foto: C.B.

Amb senzillesa, tranquil·litat i sense cap tipus d'incident. Així és com ha transcorregut la commemoració de la Diada a Terrassa, celebrada aquest dimarts en un lloc emblemàtic com és la Plaça 11 de Setembre del barri de Vallparadís.

La Cobla Ciutat de Terrassa i les sardanes han amenitzat un migdia xafogós en què les ofrenes florals han estat les grans protagonistes. Una trentena d'entitats socials, culturals, esportives i també les seccions locals dels partits polítiques han dipositat els seus motius florals al peu de l'escultura 'Al vent'.

L'alcalde, Pere Navarro, ha arribat a un quart de dues i ha presidit les entregues florals enmig dels tebis aplaudiments dels assistents. N'hi havia de la FAVT, del Centre Cultural El Social i l'Esbart Egarenc, del Club Natació Terrassa, del Terrassa FC, del Centre Aragonès, de la Penya 1900, de l'Agrupació Folklòrica Amunt i Crits, de la Comunitat Musulmana de la ciutat o de l'Associació Catalana de Residents Senegalesos, la desfilada dels quals s'ha endut la major ovació.

Navarro estava envoltat per Josep Rull, Manel Pérez, Gabriel Turmo i Jordi Ballart, en un acte en què també s'han deixat veure altres regidors de l'equip de govern com Alfredo Vega, Amadeu Aguado o Carme Labòria. L'absència més destacable ha estat la d'ERC Terrassa, que ja havia anunciat que es desmarcava de l'acte institucional i que ha fet la seva ofrena unes hores abans.

En clau d'homenatge
Josep Pou, president de l'Associació de Veïns de Vallparadís, impulsora de l'acte juntament amb el consistori i l'Associació de Veïns Plaça Catalunya-Escola Industrial, subratllava "la necessitat de retre homenatge als patriotes i herois que van defensar el país fins l'últim moment" i ha recordat el setge que va patir Terrassa el 4 de setembre de 1713, dia en què la ciutat "va ser saquejada i cremada, molts terrassencs van ser assassinats i d'altres es van poder refugiar al Convent de Sant Francesc, davant d'on hi ha la Plaça del Doctor Robert". Pou ha volgut recordar que els catalans "mai ens hem sentit derrotats".

De la seva banda, Pere Navarro ha lamentat que la Diada coincideixi amb un moment "especialment difícil per a la ciutat" però ha definit la crisi com una "oportunitat per progressar i treballar molt i bé". L'alcalde considera l'11 de Setembre un acte "festiu i reivindicatiu en què Catalunya i Terrassa aspiren a tenir el màxim de pluralitat, diversitat i entesa".

El discurs de l'alcalde ha estat seguit amb silenci i respecte i sense escridassades. Molts assistents han completat el "Visca Catalunya" de Navarro amb l'afegitó "lliure", paraula que ha molestat al coordinador del PSC Terrassa del districte 6, Javi García, que ha respòs amb "no" en veu baixa.

L'acte ha finalitzat amb la interpretació d'Els Segadors, cantat unànimament per tota la plana plítica i amb un ball de sardanes.