Navarro també nega que l'11S sigui un clam independentista

Sosté que els socialistes que hi aniran, ho faran "per no deixar el carrer a mans dels que divideixen"

Bernat Ferrer
09 de setembre del 2012
Maria Badia, Pere Navarro, Carme Chacón i Daniel Fernández, al comitè federal del PSOE.
Maria Badia, Pere Navarro, Carme Chacón i Daniel Fernández, al comitè federal del PSOE. | Roger Pi de Cabanyes
Maria Badia, Pere Navarro, Carme Chacón i Daniel Fernández, al comitè federal del PSOE. Foto: Roger Pi de Cabanyes.

Com ja va fer el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, avui el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha afirmat que "s'equivoquen" els que interpreten que la manifestació de la Diada serà una gran marxa independentista, i ha dit que els militants del PSC que hi assistiran a títol personal ho faran per "per no deixar el carrer a mans només dels que volen dividir". Navarro també ha transmès al comitè federal del PSOE la seva "preocupació" per la "deriva independentista" del Govern i ha apel·lat els socialistes espanyols a fer "un discurs valent" pel federalisme.

Segons Navarro, aquesta no serà una gran manifestació independentista. "Aquells que vulguin interpretar que aquesta és una gran manifestació independentista segur que s'equivoquen en aquesta interpretació", ha dit, perquè "aquesta és una gran manifestació que el que fa és reflectir molts malestars del poble de Catalunya" que "evidentment tenen a veure amb les relacions i amb el que pensen que és el maltractament de la resta d'Espanya cap a Catalunya, i que volen un millor finançament com nosaltres també volem, i persones que estan preocupades per les retallades i per la situació social".

Segons Navarro, dins del partit també hi ha "matisos i persones que opinen diferent", i "els companys que han dit que hi assistiran" ho faran "per no deixar el carrer en mans només dels que volen dividir i per ser testimonis d'una situació social i d'unes necessitats que avui té Catalunya i que s'han de resoldre d'una manera diferent, probablement diferent de la independència". En tot cas ha volgut deixar clar que "respecta l'actitud personal" dels dirigents socialistes -com Ernest Maragall, Marina Geli, Montserrat Tura o Àngel Ros- que aniran a la manifestació i ha recordat que la marxa "serà l'expressió de moltes qüestions".

El primer secretari del PSC s'ha expressat així després de participar al primer comitè federal del PSOE amb Alfredo Pérez Rubalcaba al capdavant dels socialistes espanyols, en què també ha assegurat que el PSC és un partit "que està molt més unit del que sembla" i on hi ha "una gran majoria de persones que el que vol és un altre futur per a Catalunya".

"La deriva sobiranista porta Catalunya a un enfrontament civil"

Al discurs que ha llegit davant els seus companys del PSOE, Navarro ha recordat que Artur Mas va votar sí a la consulta independentista organitzada per Barcelona Decideix "en una deriva sobiranista que porta Catalunya a un enfrontament civil de conseqüències incertes i alarmants".

Segons el primer secretari del PSC, "els qui pretenen la independència volen capitalitzar el malestar sobre la percepció de manca de reconeixement i respecte a la diversitat i de maltractament econòmic, que se sumen al malestar general per la crisi i els seus efectes" i contra aquest fet cal apostar per un federalisme. "O Espanya reconeix la diveritat de pobles que la integren, o les tensions identitàries es faran insuportables".

"Correm el risc clar que Espanya o sigui federal o es disgregui", ha conclòs.