L'oposició de Viladecavalls denuncia a Fiscalia l'alcalde Carles Rodríguez

CiU, PVA, PP i Ara-Reagrupament presenten al Tribunal Superior de Justícia una querella per pressumptes delictes de prevaricació i tràfic d'influències

Lluïsa Tarrida
06 de setembre del 2012
Josep sort, Francesca Berenguer, Francisco Vega i Antonio Milán informant sobre la denúncia interposada a Fiscalia
Josep sort, Francesca Berenguer, Francisco Vega i Antonio Milán informant sobre la denúncia interposada a Fiscalia | Lluïsa Tarrida

 Sort, Berenguer, Vega i Milán informant sobre la denúncia interposada a Fiscalia Foto: Lluïsa Tarrida

Aquest dimecres, els portaveus de tots els partits de l'oposició de Viladecavalls (CiU, PVA, PP i ARA-Reagrupament) van presentar a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya una denúncia contra l'alcalde Carles Rodríguez (ICV) i la regidora Regina Parellada (UMdC) per pressumptes delictes de prevaricació i tràfic d'influències. El motiu que ha generat tan rebombori és l'atorgament del concurs de càtering als menjadors escolars del municipi a l'empresa Més que Lleure. Segons els partits de l'oposició consideren que hi pot haver "irregularitats importants que fan que aquest concurs no s'ajusti a dret".

La concessió del servei integral dels menjadors escolars es va fer en concurs obert el passat mes de juny. Fins al moment, la Unió Temporal d'Empreses Més que Lleure - Alifres gestionava el servei de càtering i de monitoratge. Segons consta a la denúncia presentada a Fiscalia, aquesta UTE va entrar en conflicte perquè una de les empreses que en formava part (Alifres) va denunciar a l'altre per "irregularitats econòmiques", una denúncia que va ser presentada al mes de maig i de la qual l'Ajuntament en tenia coneixement.

Les "irregularitats" detectades
Malgrat aquests antecedents, el juliol el concurs del servei de càtering va ser atorgat per part de la Junta de Govern Local a l'empresa Més que Lleure. L'oposició en ple en aquell moment ja es va indignar i va decidir impugnar el concurs per poder revisar com havia estat el procés de selecció. Va ser aleshores, segons han manifestat els portaveus d'aquestes formacions quan es van adonar que hi havia diverses "irregularitats". Manifesten que l'empresa que ha guanyat el concurs "no té com objecte social el servei de càtering, un requisit imprescindible segons consta en el plec de condicions". I és que aquesta empresa era la responsable del monitoratge mentre que la part del càtering era gestionada per Alifres. L'oposició afirma que quinze dies abans de l'atorgament del concurs, la Junta de l'empresa va votar ampliar l'objecte social per tal d'encabir-hi aquest servei però que "aquesta acta no està documentada en el Registre Mercantil".

En segon lloc, especifiquen en la querella presentada a Fiscalia que segons la Llei de Contractes del Sector Públic s'ha de presentar documentació justificativa de la solvència econòmica-financera, tècnica i professional corresponent a l'objecte de contracte. I raonen que "és impossible que aquesta empresa pugui presentar aquesta documentació ja que no té experiència en el servei de càtering ni tampoc reuneix cap dels permisos legals per poder-lo dur a terme". Justament, referent a aquest darrer punt, els portaveus afegeixen que "l'empresa Més que Lleure no té un dels documents exigits i més importants per realitzar un servei de càtering a nens: el Registre Sanitari d'Indústries i productes alimentaris de Catalunya".

Per tot plegat, i perquè consideren "sospitós" que en l'acte final d'obertura de les pliques "només hi hagi la signatura de l'alcalde i de la regidora d'Ensenyament i no consti cap signatura dels tècnics municipals que formaven part de la mesa de contractació", han decidit interposar la denúncia. "No entenem com és que des de juliol que vam decidir impugnar el concurs, l'alcalde no ens hagi contestat ni hagi respost a la nostra instància", exposaven els portaveus. Consideren que hi havia "prou irregularitats i fets sospitosos" per presentar amb "màximes garanties una denúncia" i lamenten que l'equip de govern hagi mostrat una actitud "de falta de respecte, de rialletes sornegueres i mofes" cap als regidors de l'oposició. "Ens sap greu que haguem judicialitzat la política de Viladecavalls i és una decisió que ens ha costat però després de tenir molta paciència no hem pogut més", sentencien.

Ara restarà esperar al que dictamini la Fiscalia. De moment, però, l'empresa Més que Lleure serà la responsable a partir del 12 de setembre del servei de càtering dels menjadors escolars del municipi de Viladecavalls. A més, l'oposició ja ha llançat un altre missatge a l'alcalde i al seu equip "no creiem que aquesta sigui l'única ni l'última denúncia que interposem".