El Sopar de Germanor, acte central de la tarda

Guinjoan reivindica els Bombers voluntaris a Matadepera

Redacció
01 de setembre del 2012
Ramon Guinjoan tocant el cornetí, al costat de Mireia Solsona.
Ramon Guinjoan tocant el cornetí, al costat de Mireia Solsona. | Albert Prieto
Ramon Guinjoan tocant el cornetí, al costat de Mireia Solsona. Foto: Albert Prieto


La tarda del tercer dia de Festa Major inclou 13 actes de tota mena que s'inicien amb la inauguració de l'Exposició dels Totxos i Maquetes (17.30 hores, Casal de Cultura), i es tanquen amb la segona nit de Vila Gatzara (a partir de les 23.30 hores, a l'Avinguda Enric Genescà).

Pel mig, un Taller de Dibuix amb Cavallets i Taller de Fang (17.30 hores, Plaça de l'Església), la multitudinària Cursa Popular de Matadepera (18.00 hores, Sortida des de l'Avinguda del Vallès); la inauguració de l'Exposició de Manualitats (18.00 hores, Casal de la Gent Gran); la final de juvenils de Futbol Sala (18.00 hores, Complex de les Piscines); un Espectacle d'Animació Infantil (18.00 hores, Bosquet); la Plantada i Ballada de Gegants (18.30 hores, Carretera de Terrassa); la Ballada de Sardanes (19.00 hores, Plaça de Cal Baldiró); una sessió d'Skate-Jam (19.00 hores, Skate Parc); l'Exhibició Castellera (19.30 hores, Plaça de Cal Baldiró); i l'entranyable Sopar de Germanor (22.00 hores, Plaça de les Acàcies).

En aquesta llistat s'ha suspès el Torneig Nocturn de Futbol 7 que havia de tenir lloc al Camp de Futbol Municipal.
 
El pregoner
El pregó de Ramon Guinjoan ha donat el tret de sortida oficial de la Festa Major de Matadepera, aquest dijous al vespre. Coincidint amb el dia de sant Ramon, Guinjoan ha fet un pregó ple de records i de nostàlgia, amb els bombers com a protagonistes i una bona dosi d'història. Ha recordat quan, cap a l'any 1951 o 1952, el seu pare el va dur per primer cop a la Festa Major de Matadepera: “Vam veure un partit de futbol entre un equip de gent del poble i un altre d'estiuejants, i van acabar a mastegots, a garrotades. La guàrdia civil hi va haver de ficar pau! Per sort ara ja no passen aquestes coses”.

Fa unes tres dècades Ramon Guinjoan es va convertir en un matadeperenc més. L'any 1982 fundava el Cos de Bombers Voluntaris de Matadepera, efemèride per la qual enguany ha estat el pregoner. Guinjoan ha fet esment dels incendis, nevades, aiguats i ventades que ha patit el poble i que han obligat els Bombers a intervenir. També altres episodis fora del municipi on els voluntaris de Matadepera també hi han estat. “Parlant de riuades, d'aquí 25 dies farà 50 anys de les riuades del Vallès”, ha dit, i ha afegit que “molt poca gent diu res del nostre poble”. El pregoner ha recordat que vuit persones van morir i que hi van haver importants destrosses materials pel desbordament de la riera de les Arenes, que va pujar de 5 a 9 metres. El veterà bomber voluntari ha demanat seny als assistents tot recordant que el municipi de Matadepera, que no té un continu industrial ni agrícola, és en bona part bosc: “Si es crema el bosc ho perdem tot”.

Guinjoan també ha fet un reconeixement als alcaldes que ha tingut Matadepera i a tot el que s'ha fet pel progrés del poble en els últims trenta anys. “La bona gestió està per sobre dels partidismes”. Desitjant “molt bona festa major a tothom” ha finalitzat el pregó. A toc de cornetí, s'iniciava la Festa Major de manera oficial.

Des del mateix balcó de l'Ajuntament, el cap de colla dels Geganters de Palma ha fet intercanvi de records amb la colla local, que enguany també celebra el seu trentè aniversari. Joan Cortada, president d'Amics dels Gegants, també ha dirigit al públic unes parales. L'alcalde de Mariapfarr, localitat austríaca agermanada amb Matadepera, ha desitjat bona festa major i ha regalat un gegant a la colla gegantera local. L'alcaldessa Mireia Solsona ha agraït la visita del seu homòleg austríac Franz Doppler i dels Geganters de Palma i ha desitjat una bona festa major.

Tot seguit, la cercavila popular, amb el regal de Mariapfarr al capdavant, ha anat fins a la plaça de Cal Baldiró, amb la participació de la Banda de Matadepera, els Gegants de Matadepera, el gegant Samson de Mariapfarr, la Banda Trachtenmusikkapelle de Mariapfarr i els Gegants de Ciutat de Mallorca.

A la plaça de Cal Baldiró s'ha celebrat la guerra de confetti amb els nens i nenes com a màxims protagonistes. Els confetti han omplert tot i tothom de colors i diversió.