Els consells que han de seguir els afectats per Finques Lapiedra

Necessiten un reconeixement de deute signat i veure si l'assegurança de la comunitat contempla la malversació de fons, cosa que els permetria iniciar accions judicials

Carles Batalla
30 d'agost del 2012
Les oficines de Finques Lapiedra estan situades al carrer d'Arquimedes.
Les oficines de Finques Lapiedra estan situades al carrer d'Arquimedes. | A.P.
Les oficines de Finques Lapiedra estan situades al carrer d'Arquimedes. Foto: A.P.

El forat econòmic  de Finques Lapiedra ha deixat tocades però no indefenses unes 300 comunitats de propietaris. Mentre l'administradació ha  optat per la llei del silenci a l'espera que els advocats estudïin el cas, els afectats tenen vies per rescabalar-se.

El més important és que els perjudicats obtinguin un reconeixement de deute firmat per Finques Lapiedra conforme existeixen unes factures impagades, un saldo a favor de la comunitat. En cas que Finques Lapiedra s'hi negui (cosa que pot fer), aleshores l'única opció és agafar la liquidació de la comunitat (un resum d'ingressos i despeses d'obligat lliurament) i intentar fer-ho valer davant d'un advocat. Aleshores el dubte és saber la força probatòria d'aquest document.

D'altra banda, la majoria d'assegurances de les comunitats contemplen la malversació de fons, amb la qual cosa, sempre que aquesta assegurança estigui al corrent de pagament, es podrien iniciar accions judicials. En qualsevol cas, els afectats poden demanar informació i assessorament al Col·legi d'Administradors de Finques i al Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB).

El deute és de la comunitat
Hi  ha un altre aspecte bàsic: malgrat l'actuació de Finques Lapiedra, la comunitat ha de recordar que és ella qui té el deute respecte els industrials (l'empresa de la neteja, la de l'ascensor, etc.). És a dir que, en cas de no satisfer econòmicament els proveidors, aquests poden denunciar la comunitat de veïns per impagament perquè el servei ja s'ha fet però ells no l'han cobrat. Els proveidors trigaran a cobrar però tenen tot el dret a fer-ho i a reclamar-ho davant de la comunitat, ja que Finques Lapiedra no deixa de ser una espècie d'intermediari en aquesta relació.
 

Lapiedra guardarà silenci fins que els advocats estudiïn el cas

Opacitat i silenci a Finques Lapiedra

Finques Lapiedra deixa un forat econòmic a unes 300 comunitats

Més de 30 persones busquen respostes a Finques Lapiedra

Una empresa de neteja no cobra des de gener

Un afectat de Finques Lapiedra: «No sabem què ha passat amb els diners»

Lapiedra promet explicar què ha passat