Un heroi de Terrassa de 1713

Pere Brichfeus fou batlle de la ciutat i coronel de l'exèrcit de Catalunya i de l'Arxiduc d'Àustria

per Joan Manel Oller , 3 d'agost de 2012 a les 15:23 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'agost de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Felip Puig a l'homenatge als qui van lluitar en defensa de les llibertats de Catalunya a la Batalla de Talamanca. Foto: DepInt

Pere de Brichfeus va nèixer a Castellterçol (Vallès Oriental) i va arribar a Terrassa a finals del segle XVII. A començaments de 1699 ja va participar en els consells de la vila.


L’any 1701 va ser insaculat batlle del Terme de Terrassa i el mateix any va pendre part a les Corts com a síndic per Terrassa. Entre 1700 i 1704 va ser procurador de les rendes del monestir de Sant Cugat i fins l'any 1713 va tenir diferents càrrecs municipals.

A partir de 1713 és l’engarregat de l’administració de les rendes de l’Hospital de Sant Llàtzer. Pere Brichfeus va participar en la Junta de Braços, com a membre del Braç Militar. A principis de 1714 és nomenat coronel de cavalleria de l'Exèrcit de Catalunya, on va tenir una actuació destacada en moltes batalles.


Va ser membre del Consell de Guerra de l’exèrcit de l’exterior i lluità sota les ordres del Coronel Antoni Desvalls, Marquès de Poal.

En una carta enviada als consellers de Barcelona, que es conserva a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, el marquès de Poal fa una crònica molt detallada de la batalla. El marquès explica que l'exèrcit borbònic hi perdé uns 300 cavalls, 600 soldats i 50 oficials, mentre que els austriacistes només hi perderen deu soldats. Fos quina fos la magnitud real de la batalla, la crònica feta pel marquès de Poal és una prova de la seva importància. A més, la quantitat de material localitzat al lloc dels fets pels treballs arqueològics de la Universitat de Barcelona la corroboren.Després de la Batalla de l'11 de setembre de 1714, Pere Brichfeus s'acollí a la Capitulació de Cardona; malgrat els pactes, li foren embargats els béns i, perseguit, s'hagué d'exiliar. Partí a Àustria, en la divisió imperial d'Antoni Desvalls, amb altres exiliats, i lluità a Hongria contra els turcs.

Pere Brichfeus i Terns morí el 1724, a Viena, servint encara en l'exèrcit imperial, tot i que en un moment de pau. Tenia 54 anys.

Pere Brichfeus lluità a la Batalla de Talamanca del 13-14-agost de 1714. El municipi va ser l'escenari de la darrera batalla guanyada per l'exèrcit català contra les tropes borbòniques durant la Guerra de Successió. Es va produir els dies 13 i 14 d'agost de 1714, un mes abans de la caiguda i capitulació de Barcelona. A Talamanca, l'exèrcit català, sota les ordres del Marquès de Poal, va lluitar per defensar l'Estat català i va vèncer l'exèrcit invasor per darrera vegada.

 

Participació