Dos internacionals trenquen el silenci i fan costat a Àlex Fàbregas

Eduard Arbós, plata a Pequín d'hoquei herba, lamenta la inacció davant "la vulneració d'un dret fonamental com la llibertat d'expressió"; Inyaki Freixa, absolut en sala, diu que "Jo penso exactament igual que ell"

Carles Batalla
16 d'agost del 2012
Àlex Fàbregas, durant un partit amb la selecció espanyola a Londres
Àlex Fàbregas, durant un partit amb la selecció espanyola a Londres | La Torre
Àlex Fàbregas, durant un partit amb la selecció espanyola a Londres Foto: La Torre

Les declaracions d'Àlex Fàbregas durant els Jocs Olímpics de Londres encara porten cua. El món de l'hoquei, nacionalment tebi, ha preferit tancar files i passar pàgina però dos jugadors en actiu i amb experiència internacional han volgut donar el seu suport explícit al migcampista del Polo. Es tracta d'Eduard Arbós i Inyaki Freixa, dues excepcions a l'hermetisme general.

Arbós, jugador de l'Egara i company de Fàbregas en la selecció estatal que va obtenir la medalla de plata a Pequín 2008, lamenta que ningú hagi mogut un dit per respectar "un dret fonamental que té tothom com a ciutadà, la llibertat d'expressió, que en aquest cas s'ha vulnerat. Hi ha organismes que l'han de garantir i cal accions que no s'han pres. Si hi ha constància d'una falta de respecte, certs organismes haurien de donar la cara".

El davanter ratllat demana "respecte en un tema molt profund que no és de tertúlia de bar i que pot afectar la concentració d'un equip" i lloa la personalitat de Fàbregas. "És una persona excel·lent, educada i gens extremista que només ha dit el que pensa". Arbós considera que no s'ha de barrejar l'esport amb la política i insisteix que la independència de Catalunya "s'ha decidir amb els vots via referèndum, i ha de ser el que decideixi la majoria".

Segons Arbós, el creixent auge de l'independentisme és un tema "que no només està present a la selecció, en la qual hi ha molts catalans, sinó a tota la societat catalana". Quant a l'exdirectiu del Polo, Pablo Llorens, al qual li han causat "repugnància" les declaracions de Fàbregas i que voldria que el club barceloní expulsés el jugador, Arbós ha estat contundent. "És un error, està equivocat. A ningú el fan fora de la seva feina per allò que pensa".

El jugador terrassenc de l'Egara també s'ha mostrat orgullós d'haver defensat la samarreta de la selecció catalana i ha aprofitat l'avinentesa per demanar "que jugui més partits, ja que el calendari ens ho permet".

Freixa avantposa el respecte

Un altre jugador que ha trencat una llança a favor d'Àlex Fàbregas és Inyaki Freixa, jugador de l'Atlètic que amb la selecció espanyola d'herba ha estat campió sub-16, sub-18 i sub-21 i internacional absolut en la modalitat d'hoquei sala. Tot i que creure que "no era el moment més adequat", Freixa s'alinea amb el seu company de professió, tant en el sentit identitari com en la manca d'alternativa. "Jo penso exactament igual que ell, jo també he jugat amb la selecció espanyola i si vols estar entre els millors i competir contra els millors no tens opció. Ara per ara no tenim més remei, espero que arribi aviat el moment de competir amb la selecció catalana".

Quant a l'allau d'insults, amenaces i comentaris despectius rebuts pel jugador del Polo, Freixa apel·la a la tolerància. "El respecte és el més important dins i fora del terreny de joc, si es perd, aleshores l'esport perd tota la seva grandesa".

Sobre les piulades de jugadors de categories inferiors del Club de Campo, el jugador groc recorda que "cadascú és responsable de les coses que diu i és lliure per opinar el que desitgi. També els ambients (clubs, famílies, etc.) en són responsables. Aquests comentaris no em sorprenen perquè a tots els camps d'Espanya es produeix aquest tipus d'actes desagradables".

Respecte la passivitat del Polo i de la Federació Catalana en aquest assumpte, el jugador terrassenc afirma que "si fos company meu no hagués dubtat en donar-li suport". A l'hora de valorar si l'opció ideològica de Fàbregas és majoritaria a la selecció, no es mulla. "Cada vegada hi ha més persones que comparteixen aquest sentiment en general però a la selecció ho desconec perquè no en formo part".

Pel que fa al simbolisme i a la valentia de Sofia Maccari, que va celebrar la medalla de plata d'Argentina amb una estelada , Freixa considera que "és una bona notícia que persones d'altres països que han tingut la possibilitat de coneixe'l, viure-hi i entendre'l puguin donar suport a aquest país".

Llei del silenci

D'altra banda, tots els integrants de la selecció espanyola d'hoquei herba (quinze dels setze són catalans i dotze dels quals terrassencs), que ha acabat sisena a Londres 2012 , tenen ordres expresses de no badar boca respecte el cas Àlex Fàbregas. Així ho han confirmat fonts del combinat estatal.