El mosquit tigre ja no pica tant

Redacció
14 d'agost del 2012
El mosquit tigre (Aedes albopictus).
El mosquit tigre (Aedes albopictus).

El mosquit tigre (Aedes albopictus).

La incidència del mosquit tigre ha baixat, cosa que succeeix per primera vegada des que aquest insecte va ser detectat a Catalunya l'estiu del 2004.. Així es constata  de l'àmbit sanitari i les diferents administracions que, tanmateix, no baixen la guàrdia en matèria de prevenció i donen tot un seguit de consells per evitar la propagació de plagues. Així, segons Ana Yansi Fernández, doctora del Consorci Sanitari de Terrassa: "Imaginem-nos que el mosquit ens ha picat al braç. El primer que haig de fer és rentar-me bé el braç amb sabó per intentar eliminar els efectes de la picada. Com que és amb aigua freda em refrescarà la zona afectada. Si això no fos suficient, posarem una tovallola amb gel o alguna cosa freda a la picada abans d'aplicar qualsevol pomada."

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 i 10 mil·límetres. Els ous i les larves viuen en petites masses d'aigua estancada en àrees exteriors, properes a la presència humana. No suposa un risc per a la salut, però per què no pica tant ara aquest insecte de la mateixa manera que ho feia quan va arribar a Catalunya? Segons Josefina Argemí, cap de protecció de la Salut de l'Ajuntament de Terrassa, "hi ha un procés d'immunització. Les primeres picades quan van començar al 2004 eren intenses. Hi havia una reacció molt exagerada i mica en mica ens hem anat adaptant, també nosaltres a la picada d'aquest mosquit. Hi ha gent que és més susceptible que altres. Per tant, hi ha gent que li picarà més que a d'altres. Això depèn molt de la particularitat de cadascú."

El més important i efectiu és evitar la posta d'ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, i eliminar tots els punts d’aigua on pot créixer. I és que l'aplicació d'insecticides sobre el mosquit adult no és un mètode eficaç per controlar-ne la plaga.

Ni a Catalunya ni a tot Europa no s'ha detectat que una picada del mosquit tigre hagi actuat com a vector de cap malaltia.