La Mola perd la font del Querol

L'element patrimonial no estava inclòs en el catàleg de béns de l'Ajuntament de Matadepera; en el seu lloc hi aniran els fonaments d'una nova casa

Redacció
09 d'agost del 2012
El punt en el qual es trobava la font del Querol
El punt en el qual es trobava la font del Querol | La Torre
El punt en el qual es trobava la font del Querol Foto: La Torre

Un element patrimonial històric de Matadepera ha desaparegut. Es tracta de la font del Querol, situada al peu de La Mola. No tenia un gran doll d'aigua sinó que era pobre i intermitent. A més, des d'unes obres d'asfaltament de carrers, la seva canalització no funcionava. Tampoc no tenia cap mena d'acondicionament. Eren tant sols quatre pedres situades sota l'antic traçat del camí Moliner, a la vessant sud de La Mola.

Segons el blog trailsantllorencblogspot.com, "per això no estava inclosa, com cap altra font ni pou ni mina del municipi, en el catàleg de béns de l'Ajuntament de Matadepera. I res no ha impedit la pèrdua de la font, que ha deixat pas als fonaments d'una casa de nova construcció".

La recentment desaparescuda font del Querol estava relacionada amb el camí Moliner o camí Vell de Castellar, que enllaçava els camps de blat del voltant de la Riera de les Arenes amb els molins del riu Ripoll. Tal i com explica trailsantllorencblogspot.com, els pagesos que traginaven pel camí sabien que allà podien trobar aigua per a ells i per al bestiar. Més endavant la font, que quedava al mig dels camins del Monjos i del Cavall Bernat, va donar servei a les primeres generacions d'excursionistes.

Prova de la importància de la font és que va donar el seu nom al torrent que, per l'est de la carena dels Monjos, baixa des de la cinglera de la Roca de les Onze Hores fins a la Riera de les Arenes. La font surt esmentada com a punt d'interès a la web Vallès Natural del Consell Comarcal del Vallès Occidental.