Drogues i joves, un binomi que Vacarisses vol eradicar

Redacció
07 d'agost del 2012
Agents implicats per tirar endavant el protocol
Agents implicats per tirar endavant el protocol
Agents implicats per tirar endavant el protocol

Establir un protocol d'actuació sobre consums de drogues en joves, al municipi de Vacarisses, durant 5 anys. Amb aquest objectiu es va formalitzar el mes de juny, amb la signatura, el Protocol Km0, el protocol d'actuació sobre consum de drogues i altres comportaments de risc. Es tracta d'una proposta que s'emmarca dins del Pla de treball 2012 del Km 0 (pla marc sobre drogues i comportaments de risc del municipi de Vacarisses).

El protocol, que es va començar a elaborar el 2009, serà vigent fins al 2016 i és una eina orientativa per als professionals i els serveis que atenen la joventut en qüestions relacionades amb les drogues, però també es podria aplicar en l'àmbit dels adults si es valorés convenient. El protocol, propi de Vacarisses, es va començar a elaborar l'any 2009, però la iniciativa va sortir de les diferents accions puntuals realitzades juntament amb l'IES de Viladecavalls i el municipi veí, quan els joves compartien institut: sensibilització sobre la prevenció de drogodependències amb xerrades i tallers, formació a pares i mares, posada en marxa de programes...

Va ser aleshores, a demanda del mateix IES Viladecavalls, que es va iniciar un treball mancomunat entre els departaments de Serveis socials i joventut dels ajuntaments de Viladecavalls i Ullastrell per tal d'elaborar un protocol de drogues, ja que tots tres municipis compartien institut. És amb l'obertura de l'IES Vacarisses que es comença elaborar un protocol propi.

A partir d’aquí, l’Ajuntament s'adhereix a la xarxa de prevenció de drogodependències de la Diputació de Barcelona i s'inicia el treball conjunt des la regidoria de Serveis Socials i Joventut juntament amb GASS (Grup Associat pels Serveis de Salut, que redactarà el document) a través del Consell Comarcal. El procés participatiu d'aquests anys ha donat com a resultat el protocol que ara entra en vigor.

Educació i prevenció

El protocol d'actuació és una eina per actuar de forma educativa i preventiva pel que fa als consums problemàtics de drogues al municipi de Vacarisses. El protocol no té com a objectiu ni sancionar ni regular, sinó que ser una eina complementària, de caràcter positiu, a les que vetllen per qüestions d’ordre i seguretat. En aquest sentit, també pot servir a les famílies del municipi per tenir un suport i una orientació en els casos amb què es troben.

Si es dóna un cas, els diferents agents (família, escola, CAP, Policia...) tenen una guia per actuar i podran derivar-ho al Servei d'Assessorament i Suport (SAS) així com contactar amb l'educadora social de l'Ajuntament de Vacarisses per tal de valorar el tipus d'intervenció o recurs.