Unes 60 persones protesten contra el copagament i l'euro per recepta

Emiliano Martínez, president de la FAVT, denuncia "la competició entre el govern català i el de l'Estat per veure qui fa l'agressió més dura" en l'àmbit sanitari

Carles Batalla
01 d'agost del 2012
Emiliano Martínez, president de la FAVT, llegint el comunicat
Emiliano Martínez, president de la FAVT, llegint el comunicat | C.B.
Emiliano Martínez, president de la FAVT, llegint el comunicat Foto: C.B.

Prop de 60 persones s'han concentrat aquest dimecres a la tarda davant de la farmàcia del final de la Rambla d'Ègara contra el copagament i l'euro per recepta, que acaben d'entrar en vigor. Hi han participat membres de la Federació d'associació de veïns de Terrassa, representants d'UGT, de CCOO i de la Plataforma Prou Retallades.

Emiliano Martínez, president de la FAVT, ha llegit un manifest en què ha qualificat la mesura de Rajoy "d'atemptat sense precedents" i ha dit que la nova llei estatal "vol privatitzar la sanitat".

Martínez no ha estalviat crítiques a la Generalitat. "El Govern català i el de l'Estat fan una competició terrible per veure quin dels dos fa l'agressió més grossa" en l'àmbit sanitari. La nota conjunta explica que l'euro per medicament "penalitza especialment les persones amb malalties cròniques i a les que disposen de pocs recursos".

El màxim responsable de la FAVT, com a portaveu del manifest, ha instat els ciutadans a declarar-se "insubmisos i a negar-se a pagar" una taxa que consideren perjudicial en quatre sentits: "és il·legal perquè vulnera la llei tributària i la de Taxes; és injusta perquè ens torna a fer pagar el que ja hem pagat; és insolidària perquè fa pagar més als més vulnerables, als més malalts i a la gent gran, i és antidemocràtica perquè no apareixia en cap programa electoral de cap partit".

Des de la Plataforma s'ha recordat que es tracta "d'un problema de país i de garantia del model de salut pública" i s'ha lamentat que el govern espanyol retiri del sistema públic 426 medicaments que considera "menors sota el suposat criteri d'estalvi econòmic, però que seran substituïts per d'altres més cars i amb més efectes secundaris".

Set peticions
La Plataforma Prou Retallades sintetitza la seva proposta alternativa en set punts: "millorar realment les polítiques i la gestió dels medicaments amb mesures clau sobre els preus, el finançament selectiu i la gestió del coneixement, la formació i els mitjans en mans dels professionals; una selecció centralitzada dels medicaments més idonis i eficaços i garantir-ne el finançament a través del sistema públic de salut; sistemes d'informació sobre els medicaments i formació continuada per als professionals organitzats pel sistema públic de salut i independents de les companyies farmacèutiques; prohibir l'activitat comercial sobre els centres del Sistema nacional de salut; constituir comissions farmaco-terapèutiques a cada Àrea de Salut; augmentar els recursos humans i materials en Atenció Primària (especialment pel que fa als temps d'atenció i de les visites) i potenciar la participació real de la ciutadania i dels usuaris en aquestes polítiques.

La Plataforma ha fet arribar per carta una còpia resumida del manifest a Boi Ruiz, conseller de Salut de la Generalitat. L'acte ha transcorregut amb normalitat i només ha requerit la presència de dos policies, que bàsicament s'han dedicat a controlar el trànsit a una distància prudencial.