Vega: «La pujada de l'IVA crearà més atur i més pobresa»

El secretari d'Economia de la Federació del PSC Vallès Oest creu que la mesura farà baixar el consum i no entén "l'amnistia per als defraudadors d'impostos"

Redacció
01 d'agost del 2012
Alfredo Vega s'ha mostrat molt crítica amb la resolució del TS
Alfredo Vega s'ha mostrat molt crítica amb la resolució del TS | La Torre
Alfredo Vega s'ha mostrat molt crític amb la pujada de l'IVA Foto: La Torre

La direcció comarcal del PSC ha criticat durament la pujada generalitzada de l'IVA que el govern central del PP pretén posar en vigor el proper mes de setembre. Segons ha manifestat el secretari d'Economia de la Federació del PSC Vallès Oest, Alfredo Vega, "estem convençuts que l'augment de l'IVA no contribuirà a posar l'economia del nostre país en el camí del creixement, però sí que crearà més atur, més pobresa i més desigualtat".

Vega ha alertat que la pujada d'aquest impost "afectarà de forma directa a les famílies, que encara veuran més complicat arribar a final de mes. Parlar per telèfon i usar Internet, que es gravaven amb un tipus general d'IVA del 18%, ara tributaran al 21%, cosa que suposarà un augment mig d'uns 24 euros a l'any".

Altres serveis quotidians que es veuran afectats per aquesta pujada seran el gas, la llum o l'electricitat, però els ciutadans "també notaran l'augment de l'IVA al cistell de la compra, en els carburants o bé a la roba i al calçat" ha afirmat Vega. El PSC del Vallès Oest considera "especialment greu la pujada de determinats productes i serveis que han passat del tipus reduït del 4%, com el material escolar, al tipus general del 21 %, o altres com els serveis funeraris que passaran del 8 al 21%, productes i serveis de primera necessitat als que hauran de fer front les economies familiars". La mesura presa pel PP "és injusta i equivocada perquè reduirà de nou el consum de les famílies, deixant sense efecte l'impacte sobre la recaptació, i encara els farà més impossible l'estalvi", ha remarcat Vega.

"Amnistia per als defraudadors"
Des del PSC Vallès Oest s'ha criticat la doble moral del govern central "que encareix el consum de les famílies alhora que decreta una amnistia per als defraudadors d'impostos, fent pagar la crisis una vegada més als més febles", ha declarat Vega.

En aquesta mateixa línia, la Federació del PSC Vallès Oest posa en dubte que l'augment de l’IVA suposi un increment de la recaptació per part del govern. Segons ha explicat Vega, "la pujada de l'IVA del 2010 del 16% al 18% va suposar un descens de la recaptació els primers sis mesos, ja que com segurament passarà en aquesta ocasió, va generar un descens del consum. Atès que aquest cop la pujada és més important que aleshores, de ben segur que, almenys els primers mesos, provocarà reaccions de contenció de despesa en els consumidors".

Finalment, el Secretari d'Economia de la Federació ha volgut deixar clar que la situació fa necessàries mesures d'austeritat i millorar la recaptació per sortir de la crisi, però no de forma indiscriminada com s'ha fet, i sense complementar-les amb altres que estimulin l'economia perquè creixi i generi ocupació. "Lamentablement la pujada de l'IVA serà un nou esforç tan dolorós com inútil per a la ciutadania".