La literatura virtual té arrels a Terrassa

El projecte llibresperllegir.cat fa un any i està dirigit per Ester Fernàndez Matalí

Joan Manel Oller
23 d'agost del 2012
sss
sss
La terrassenca Ester Fernàndez Matalí Foto: La Torre

Ester Fernàndez Matalí dirigeix una pàgina a la xarxa que aviat farà un any (tot i que ja en fa set des de la creació de la comunitat). És llibresperllegir.cat. "El que fem, bàsicament, és recomanar llibres. Però no nosaltres, sinó que són els mateixos usuaris els qui comenten i introdueixen allò que han llegit, el que creuen més adient."

De gènesi terrassenca, està vinculada a la UOC "perquè hi vam néixer i perquè ens donen suport, sobretot de caire logístic". "Si t'agrada la literatura, estic segura que t'agradarà llibresperllegir.cat", afirma Ester Fernàndez Matalí.

Llibresperllegir.cat neix sota l’aixopluc de la Universitat Oberta de Catalunya, l’estiu del 2005. És un dels primers llocs virtuals de casa nostra en què es comparteixen lectures i diverses activitats entorn del fet lector. La finalitat no era res més que oferir la possibilitat de comentar els llibres que els usuaris llegien, cercar informació sobre determinades lectures i "anar construint un raconet de persones amb una afició comuna".

Tot i la poca visibilitat dins del web de la universitat, "poc a poc va anar fent-se gran fins a arribar als més de 10.000 usuaris amb què compta en l’actualitat, el mes de juliol (sumant-hi els amics del Facebook, del twitter, de la web i de la Comunitat UOC, especifica).

De la UOC a la independència
El 2010 el projecte llibresperllegir.cat va ser finalista del concurs Factori@ Innova de la UOC i el 2011 va sortir en obert i independitzat, tal com ara el coneixeu. En aquests anys, "hem dut a terme infinitat de projectes: lectures conjuntes, col·loquis oberts amb especialistes (agombolats per LletrA), paradetes d’intercanvi de llibres, escriptura col·laborativa, sortides teatrals, rutes literàries, sopars i berenars". Tot sempre dins d’un ambient literari i amistós "que no volem perdre de cap de les maneres".

Els usuaris es poden registrar lliurement, comentar les seves lectures, fer cerques de les opinions dels altres (potser per acabar tenint un lector de referència?) i cercar afinitats literàries.  Els usuaris "pro" ("les rates de biblioteca", en diu Fernàndez Matalí), a més, obtenen un seguit d’avantatges, un plus d’usabilitat com ara descomptes especials, publicació de les ressenyes i recepció del butlletí amb tota la informació.

Ester Fernàndez Matalí és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat Oberta de Catalunya. És una internauta insaciable i col·labora com a redactora de continguts i dinamitzadora en alguns mitjans, sempre entorn de la literatura.  Està interessada en tot allò que es fa a la xarxa, sobretot en les iniciatives basades en el treball col·laboratiu i la literatura. Actualment està embolicada amb el màster de recerca en Gestió Cultural UOC-UdG-UIB.