Els cinc acomiadats del Natació porten el club als tribunals

El litigi es resoldrà a principis d'octubre; el comitè d'empresa es queixa de poc marge de maniobra i la junta directiva parla d'acomiadaments "objectius i redistribució de tasques"

Carles Batalla Ferran
05 d'agost del 2012
Un dels actes de protesta davant les instal·lacions del club
Un dels actes de protesta davant les instal·lacions del club | La Torre
Un dels actes de protesta davant les instal·lacions del club Foto: La Torre

"Ho han fet a dit, jo ja feia dos anys que patia assetjament laboral i es veurà al judici." Amb aquesta rotunditat s'expressa Belén Monje, una de les cinc persones acomiadades pel Club Natació Terrassa el passat 17 de maig. Juntament amb Evelyn Estivill, Carme Pagès, Francisco Lao i Toni Cruz, va ser víctima d'una sobtada reducció de plantilla. Els treballadors afectats van encapçalar cinc manifestacions a la porta d'entrada del club i una protesta davant de l'Ajuntament (abans d'un ple) que no van canviar el panorama. Les relacions entre el comitè d'empresa i la direcció, ja malmeses arran de la vaga general del 22 de maig, van petar i han derivat en mala maror i intercanvi de retrets.

El full de ruta està definit: d'una banda, ja hi ha data per al judici, l'1, el 5 i el 8 d'octubre es resoldran els casos davant del Jutjat del Social de Terrassa; de l'altra, les protestes es reprendran després de l'estiu. De retruc, el CNT ha decidit no celebrar l'assemblea extraordinària que habitualment convoca a finals de juliol "perquè intueixen que hi pot haver mobilitzacions i inquietud per part dels socis compromissaris", comenta Xavier Salvador, responsable de logística de l'àrea d'instal·lacions i membre del comitè d'empresa.

"Sense marge de negociació"
Segons Salvador, la història arrenca el 26 d'abril, tot i que ja hi havia precedents negatius. "Aquell dia l'empresa es reuneix amb el comitè, tot i que nosaltres  ja demanàvem trobades des del novembre perquè teníem pactada una millora de les condicions del conveni, que caducava el 31 de desembre. El 26 d'abril ens avisen de les noves mesures sense cap oportunitat de negociació: el pacte d'empresa queda limitat, amb la qual cosa tornem al conveni del sector (Conveni Col·lectiu de Clubs de Natació de Catalunya), es redueix un 5% la plantilla i incompleixen una clàusula de revisió salarial del 0,4%. Només van respectar una mica els beneficis socials."

A la reunió, hi van assistir el president de l'entitat, Jesús Cortés; el director general, Albert Cucarella; el responsable de recursos humans de la junta directiva, Jordi Almirall, i el director de recursos humans, Lluís Fiol. La mesura afectava Belén Monje, directora d'activitats i serveis (tretze anys en aquest càrrec i vint al club); Evelyn Estivill, coordinadora de punts d'informació (cinc anys d'antiguitat); Carme Pagès, també del punt d'informació (5 anys a l'entitat); Toni Cruz, monitor de sala de fitness des de feia vuit anys, i Francisco Lao, de l'àrea d'instal·lacions del Bonaire.

Salvador assegura que el club no els va donar marge de maniobra. "Ens deien que havien valorat altres opcions, com la reducció de salari o de jornada o expedients de regulació parcials." El responsable de logística de l'àrea d'instal·lacions admet que el Comitè no va fer cap moviment entre el 26 d'abril i el 17 de maig, data en què es van oficialitzar els acomiadaments. "És cert, però no vam fer res perquè era una mesura imposada, no se'ns donava cap espurna d'esperança en la negociació i no sabíem si les mesures serien imminents."

El 17 de maig, arriba la confirmació i el darrer dia de treball de Monje, Lao, Cruz, Pagès i Estivill. "Ens van avisar mitja hora abans i van dir que s'havien vist obligats a prendre aquesta mesura", es queixa Salvador. Les gestions paral·leles no van rutllar, ni la instància a l'Institut Municipal de Cultura i Esports (IMCET), "ens van dir que no podien entrar en temes laborals", ni la conversa amb el regidor Alfredo Vega, exmembre de la junta directiva del CNT.

La temperatura va anar pujant i en l'escenari apareixen les protestes, el rebombori i les acusacions. "Es pensaven que la cosa es diluiria en dues setmanes. La seva estratègia ha estat desacreditar el comitè, dient que érem nosaltres els qui no ens havíem volgut reunir. Ells es van reunir amb el personal i amb gent que tenia curiositat pel tema al Facebook." Una posterior reunió amb la directiva va servir per distanciar encara més les posicions. "Intenten passar pàgina i començar des de zero, com si no hagués passat res. Però això no ha passat ni passarà mai, és una salvatjada."

Per a Salvador, el club s'ha excusat en la pèrdua de socis però ell intueix una tàctica progressiva d'externalització dels serveis. "El club s'ha deshumanitzat, ens convertim en xifres i no es fan anàlisis dels llocs de treball." A més, el membre del comitè recorda que els acomiadaments de Belén Monje i Eveylin Estivill "són estrictament personals: la primera ja tenia dues sancions i la segona tenia un tracte fantàstic amb la seva superior fins que aquesta li va fer creu i ratlla".

Salvador aprofita l'avinentesa per criticar l'actitud d'alguns companys "que han mirat cap a un altre cantó quan han vist que ells no eren els afectats, si bé una part de la plantilla ens ha fet costat". De cara al futur, no té bones vibracions. "Estem valorant si val la pena negociar. Ens han dit que no faran res més a nivell de personal, però també hi ha l'amenaça que si volem complir la clàusula salarial del 0,4% poden reduir més personal. Han traspassat una línia vermella i difícilment arribarem a acords significatius. L'ambient al club s'ha enrarit, hi havia altres camins abans d'arribar en aquest punt."

Respecte a la no celebració de l'assemblea extraordinària, ho té molt clar. "Ens han dit que només pensaven apujar l'IPC a les quotes i això no els obliga a convocar assemblea." Des del club no s'ha volgut fer cap tipus de declaració i s'han remès al comunicat del 6 de juny.

Monje, dolguda
Belén Monje no acaba d'entendre la raó del seu acomiadament, per causes objectives i sota el paraigua de la nova reforma laboral (indemnització de 20 dies per any treballat). "Fa dos anys em van promocionar perquè era molt bona treballadora però era una estratègia." Segons l'exdirectora d'activitats i serveis, la relació es va anar degradant. "Em van posar una falta greu perquè vaig faltar un dia per temes personals, em van destituir de l'àrea aquàtica, com que estava fent un màster em van treure deu dies de vacances i em van abaixar el sou uns 100 euros al mes."

Tot i això, Monje no tenia cap intenció de fer les maletes. "Li vaig dir, a l'Albert Cucarella, que jo era una persona de club, que m'agradava molt el que feia i que no marxaria." Per això li sap tan greu l'afer. "Estic dolguda perquè porto 32 anys al club i me l'estimo molt. Continuaré sent-ne sòcia perquè el club no té res a veure amb la direcció, que no l'està gestionant com el club social que és. No han valorat les persones, no han negociat res, saben que s'han equivocat però no poden tirar enrere per un tema d'imatge."

Monje creu que els acomiadaments no són compatibles amb altres decisions, com per exemple "fer-li contracte indefinit al fill del director general". Salvador encara es mostra més crític. "En la vaga general vam fer un piquet informatiu a la porta del club i s'ho van prendre com una ofensa. L'Albert Cucarella ens va acusar de no respectar el dret al treball. I ells, que han fet fora cinc persones, l'han respectat?".

La inspecció de la Seguretat Social
A mitjan 2011 el CNT va rebre una inspecció de la Seguretat Social, que li reclamava 200.000 euros del període 2007-2011. "Hi havia irregularitats en contractacions de monitors, waterpolistes professionals i nedadors. Els feien un contracte determinat que permetia al club declarar el mínim", indica Salvador. Hi ha un pla de pagament a 5 anys "però l'empresa intenta deslliurar-se de responsabilitats. Tothom que treballa ha de tenir contracte". Salvador diu que van tenir dificultats per rebre l'acta d'inspecció. "Primer no ens la van donar i després la documentació era incompleta, poc clara i complexa. Tenen un recàrrec de 35.000 euros però ells parlen de regularització  i no de multa."

Pendents d'acordar cinc prejubilacions
L'altra qüestió polèmica fa referència al punt 2 del comunicat del club, en què es reconeix que s'estan buscant acords per fer prejubilacions. Concretament, es mantenen converses amb Andrés Delgado, Ángeles González, Fernando Cortés, Aurelio Gallego i Hernán Pachao, tots ells treballadors de l'àrea d'instal·lacions. "Què passarà si alguns d'ells no es volen prejubilar? Perquè a mi em consta que l'Ángeles no vol plegar. Doncs que acomiadaran més persones", avisa Xavier Salvador. El membre del comitè d'empresa indica que "els han fet propostes a la baixa i els haurien de pagar el que els pertoca. L'empresa nega pressions però la majoria d'aquests llocs de treball no se supliran, potser s'externalitzaran. Així, l'empresa es deslliura de pagar una part a la Seguretat Social". Salvador explica que tres dels cinc casos estan bastant avançats però que, en qualsevol cas, preveu que es resoldran a partir del setembre, amb l'inici de la nova temporada.

El club parla de reestructuració en un comunicat oficial

Aquests són els punts clau del comunicat emès  pel club el 6 de juny:

1.- El club ha dut a terme una reestructuració de personal per adequar el model organitzatiu a la nova situació econòmica i al descens del nombre de socis.

2.- La reestructuració s'ha concretat en cinc acomiadaments per causes objectives i en la redistribució de tasques. S'estan duent a terme negociacions per acordar jubilacions anticipades.

3.- L'entitat va explicar les decisions al comitè d'empresa el 26 d'abril i als treballadors el 2 i 3 de maig. Des del 26 d'abril fins a la data del comunicat, el comitè no va contactar amb la direcció per plantejar mesures alternatives.

6.- Amb la voluntat de màxima transparència, els pressupostos de contenció elaborats les tres darreres temporades s'han explicat i aprovat en les respectives assemblees generals i apareixen en les memòries anuals auditades que edita el club.

10.- El club desmenteix rotundament haver rebut cap tipus de multa ni sanció de la Seguretat Social. S'ha dut a terme una inspecció que ha comportat una regularització contractual d'alguns monitors, entrenadors i esportistes. Aquesta regularització, que afecta altres clubs de Catalunya, es deu al fet que la legislació en el sector esportiu no és clara i s'ha prestat a diverses interpretacions.

13.- Durant el mandat de l'actual junta directiva del CNT, el club no ha ajornat mai cap pagament a la Seguretat Social i ha abonat mensualment totes les obligacions tributàries.

14.- El Natació és una entitat sense ànim de lucre en la qual els beneficis, quan existeixen, es reinverteixen en el club.

Com a conclusió, el CNT "vol seguir treballant pel foment, la promoció de la pràctica esportiva i el benestar del soci".