L'alegria de l'hort, al plat

Cuina Vallès proposa la segona Jornada Gastronòmica del Tomàquet Montgrí

per Carles Batalla, 26 de juliol de 2012 a les 12:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de juliol de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els tomàquets Montgrí desperten la curiositat dels xefs i dels comensals Foto: La Torre

"Pot ser sucós o sec, atapeït o buit, depèn del grau de maduresa, però en qualsevol cas té una olor i un sabor intens i autèntic i la gent en queda sorpresa." Són paraules de Lluís Ristol, president del Gremi d'Hostaleria de Terrassa i Comarca i responsable d'un dels dotze restaurants que fins aquest diumenge participen en les II Jornades Gastronòmiques del Tomàquet Montgrí.


Dels dotze establiments de Cuina Vallès que hi prenen part, tres són terrassencs (Capritx, el Cel de les Oques i la Terrassa del Museu), un de Matadepera (Can Vinyers) i un altre de Viladecavalls (Ristol). Els altres protagonistes vallesans són el Restaurant Can Feu (Sabadell), 9 de la Borriana (Sabadell), Can Piqué (Montcada i Reixac), Forrellat (Sabadell), Garbí (Castellar), Lossum (Sant Quirze) i Tast & Gust (Cerdanyola).

Tots ells oferiran plats especials (tant al menú com a la carta) fets amb aquesta varietat de tomàquet, un encreuament del tomàquet pera de Girona i del de Montserrat. Destaca per la seva carn melosa i el gust i aroma suaus, i ja comença a ser àmpliament cultivat des de Terrassa fins al Baix Llobregat. La jornada està impulsada conjuntament per Cuina Vallès, la Fundació Miquel Agustí i el Consorci de Turisme del Vallès Occidental. Igual que va succeir amb la campanya del cigró menut, l'objectiu és "recuperar els productes autòctons que la gent acostuma a desconèixer", diu Ristol. L'ús del vegetal ja queda a criteri de cada xef però les sopes fredes i les amanides (amb ingredients variats) centren les propostes.

Fruit de la investigació
El tomàquet és un dels vegetals que han perdut més gust en els darrers anys, sobretot perquè les varietats cultivades actualment estan dissenyades per aguantar una postcollita molt llarga. Per contra, algunes varietats tradicionals, cultivades des de sempre a les terres de cada comarca, tenen gustos i aromes especials.

Per recuperar el cultiu d'aquestes varietats, la Fundació Miquel Agustí ha fet nombrosos estudis per millorar-ne la qualitat i el rendiment. "Aquest tomàquet és el resultat de sis anys de feina. Partint de varietats tradicionals, s'han fet encreuaments i processos de selecció genètica per aconseguir una varietat que tingui un valor gastronòmic alt però també unes característiques agronòmiques suficients per fer-lo econòmicament rendible", explica Francesc Casañas, director científic de la Fundació Miquel Agustí.
 
Lluís Ristol espera que aquestes jornades siguin una excusa perquè la gent s'endinsi sense por en el producte de proximitat, "des de l'oli d'Ullastrell fet amb oliva becaruda fins al xai ecològic de Matadepera, passant pel blat d'espelta de Ca n'Arnella, la botifarra terregada, la cervesa artesana de Rubí o el vi blanc del Capritx. És cert que són productes una mica més cars però estan fets amb cura i són de qualitat. Val la pena, ens ho hem de creure".

 

Participació