Ullastrell multa la deixadesa

L'Ajuntament aprova una ordenança per la qual es podrà sancionar amb fins a 3.000 euros els propietaris que tinguin els seus terrenys oberts i en pèssimes condicions

Lluisa Tarrida
24 d'agost del 2012
576_1345646852IMG_0736
576_1345646852IMG_0736 | Lluïsa Tarrida

Foto: Lluïsa Tarrida

"Aquesta ordenança municipal no té cap intenció recaptatòria ni tan sols té una voluntat expressa de sancionar qui la incompleixi, és una regulació legislativa que només pretén que l'Ajuntament tingui més mecanismes de pressió contra aquells que la incompleixin", va assegurar en la seva defensa el regidor de Medi Ambient, Joan Mesa.

Es tracta d'una ordenança sobre la conservació, neteja i tancament de terrenys i solars al municipi d'Ullastrell, la qual tindrà sobretot incidència en el sotabosc del municipi per evitar així problemes d'inseguretat i d'insalubritat. Fins ara, el poder del Consistori davant d'aquells propietaris que no tenien una cura correcta dels seus solars era poc, ja que només podia advertir-los del perill que suposava per a les cases del voltant. A partir d'ara, a més de tenir legalment un marc normatiu també es podran aplicar sancions econòmiques.

L'ordenança està confeccionada emmirallant-se amb ordenances similars de les poblacions veïnes, com ara Viladecavalls. Es basa en un text refós del 2012 del Reglament de Disciplina Urbanística del juny de 1978 pel qual s'obliga els propietaris de terrenys, urbanitzacions i edificacions a mantenir-los en les degudes condicions de salubritat, higiene i ornament públic. Així, s'han de mantenir "lliures d'escombraries, runes, mobles i altres objectes i la vegetació que es trobi en el seu interior ni podrà envair la via pública ni produir molèsties o eventuals situacions de perill per a vianants o vehicles".

30 dies de marge
En els articles de l'ordenança, un total de 17, es fa especial esment a tenir cura de les propietats per evitar el risc d'incendis. Per exemple, en l'article 2 es remarca que s'ha de reduir al mínim la vegetació baixa i arbustiva i eliminar totalment la vegetació seca, una de les principals culpables que el foc es propagui amb rapidesa en cas que salti una espurna, sobretot en aquesta època de l'any en què les temperatures enfilen de valent el termòmetre.

També amb aquesta legislació es protegeix aquells arbres declarats monumentals o d'interès comarcal o local, o les espècies autòctones com el pi pinyer, ja que queda totalment prohibida la tala d'arbres sense prèvia llicència per part de l'Ajuntament. Quant a la neteja, el Consistori s'ha compromès a realitzar inspeccions a les parcel·les, obres i instal·lacions del terme municipal per comprovar el compliment de les condicions exigides i adverteix que queda prohibit llençar o emmagatzemar residus, siguin sòlids o líquids, deixalles, runes, terres o qualsevol altre tipus de material en els solars i espais lliures siguin de titularitat privada com pública i que no estiguin previstos o equipats per a tal efecte.

L'equip de govern va fixar que el propietari que sigui advertit tindrà un termini de 30 dies per haver dut a terme les mesures necessàries. Si no ho fa, s'exposa a multes coercitives equivalents als 15 per cent del valor de les obres o treballs necessaris per superar les deficiències i que poden arribar a una quantia màxima de 3 mil euros. Les sancions previstes en l'ordenança s'aplicaran als responsables sense perjudici de les accions civils i/o penals que calgui emprendre en cada cas "en defensa del bé públic i de l'obligació de rescabalar els danys ocasionats".  L'ordenança va ser aprovada per unanimitat en el ple extraordinari del passat mes de juny.

Foto: Lluïsa Tarrida