Manel Pérez: «Jo ja havia renunciat a les dietes d'Unnim»

El líder d'ICV a Terrassa reitera que no repetirà com a candidat en les pròximes municipals i afirma que mai ajudarà a fer alcalde un membre d'un partit conservador

Joan Manel Oller
25 de juliol del 2012
Manel Pérez
Manel Pérez | Joan Manel Oller
Manel Pérez Foto: Joan Manel Oller

Manel Pérez va agafar la seva primera acta de regidor de l'Ajuntament de Terrassa l'any 1995. Són garebé cinc mandats, repartits entre el govern i l'oposició. És un dels més veterans de la casa consistorial.

-Vostè és un dels que figuraven al llistat dels qui havien cobrat dietes a les assemblees d'Unnim, segons va publicar 'La Torre'. El rebombori ha estat considerable. Què en pensa?
Jo ja hi havia renunciat i les quantitats eren altes perquè el procés de fusió i l'aparició del FROB van multiplicar el nombre d'assemblees. Són temes sucosos però no hi ha cap il·legalitat i també s'ha de tenir en compte que sobre els imports s'hi apliquen unes retencions importants. Però vull deixar clar que jo ja havia renunciat a cobrar-les.

- Seguirà com a regidor en acabar l'actual legislatura?
Ja vaig anunciar poc temps després d'agafar l'acta que ho deixaria. Els estatuts del meu partit, de la meva coalició marquen que no es pot encapçalar una candidatura més de tres mandats. És una de les grans raons. L'altra, que ja és més que suficient. Tot i estar en un context amb canvis profunds i radicals, on es construeixen les bases d'un nou model de societat, de municipalisme. Els reptes del mandat són grans i tinc una gran motivació.

-Les coses han canviat molt en pocs anys. S'ha acabat la política del sí?
S'ha acabat la gestió del sí, el tallar cintes, de molt 'hardware'. Ens trobem en el  moment de la gestió del no. Per tant, s'han d'explicar molt bé les coses. Arriben etapes de molt 'software'. Hem d'omplir. Les obres i l'urbanisme han deixat de ser el pal de paller de la política municipal.

-Ara tot passa per la gestió?
No. Si passés únicament i exclusivament per la gestió i hi hagués poca política seria el primer de dir que ser regidor no serveix per a res. Si els ajuntaments només ens hem de dedicar a aconseguir l'equilibri pressupostari i fer exercicis comptables no anem pas bé. És l'hora de fer política. En aquest context, el pal de paller passa per atendre els col·lectius que més ho necessiten, els més vulnerables i els que més pateixen les conseqüències de la crisi. Són gent situada a l'avantsala de la pobresa: pèrdua d'habitatge, de la feina, de les prestacions...  És un moment de canvis, i per als que fa molts anys que fem política, se'ns obren reptes.

-Està dient que el manual polític històric s'ha de canviar?
Efectivament. Ja no existeix. I se n'ha de crear un de nou. Des de la ideologia que represento hem de lluitar contra la destrucció de les conquestes assolides durant  dècades. S'estan carregant l'estat del benestar. El bagatge que hi puc aportar per millorar les coses penso que és important. 

-Val a dir que el partit ha apostat darrerament per la renovació. On queda Manel Pérez en aquest nou organigrama?
Hi ha hagut una gran renovació i s'ha de veure com es defineix el lideratge futur  del grup municipal. El calendari l'ha de marcar l'organització.

-Un home o una dona?
Pot ser perfectament un dels dos. Sí que estaria bé que fos una dona. Sobretot perquè tradicionalment a Terrassa el cap de cartell de la nostra formació ha estat
un home .

-Fabiola Gil podria ser l'escollida?
Ho pot ser ara però també ho podria haver estat abans si ho hagués volgut. Té capacitat més que suficient. Ningú la qüestiona. Un  cop va agafar l'opció de tornar a la seva feina i ara la de posar-se al capdavant d'ICV. Dins de la nostra coalició hi ha gent preparada i noves incorporacions que poden fer el paper que he jugat jo fins ara, dins i fora del grup municipal. La meva organització ho haurà de  decidir en el transcurs dels propers mesos. Ja veurem què passa en clau local.  Perquè també l'actual alcalde és el primer secretari del PSC català i no sabem si  jugarà a les primàries per ser el candidat socialista a la presidència de la Generalitat....

- Ha afectat el funcionament normal de la ciutat el nou càrrec de Pere Navarro?
Un càrrec de tanta responsabilitat com el de l'alcalde de Terrassa, el del  lideratge del segon partit de Catalunya, li ha de portar molta feina. Les persones són importants, i Pere Navarro és Pere Navarro, però darrere hi ha un equip que fa la tasca del dia a dia. I segurament és menys projectada i menys coneguda, perquè aquí  i arreu l'alcalde ho centralitza tot.

-Terrassa se'n ressenteix?
Probablement va a menys actes que en altres mandats.

-I el bipartit ho ha notat?
Té una mica menys de dedicació però em sembla que no és gens preocupant. Hi ha una  coalició de govern que s'entén, i sòlida. Em molesten més els que tenen com a estratègia repetir una i altra vegada que l'alcalde està més a fora que a dins de la ciutat.

-Parla de Convergència i Unió?
CiU, el PP i altres persones i entitats veïnals. No ho vull centralitzar en unes  sigles. Hi ha un full de ruta marcat, un pla de mandat fruit del consens i, sense negar el paper de l'alcalde, no em preocuparia. Els problemes de Terrassa i del  país, les dificultats de la ciutat no passen perquè l'alcalde estigui fora.

-En una entrevista a 'La Torre', Josep Rull, actual cap de l'oposició, deia que si CiU tenia un vot més en les properes eleccions municipals ICV-EUiA no posaria pals a les rodes per evitar que ell assumís l'alcaldia. És possible?
D'entrada, CiU hauria de tenir un vot més. Amb les matemàtiques a la mà, en aquest mandat nosaltres ja hauríem pogut fer una altra opció i fer alcalde una altra
persona. Ho hem dit en les darreres eleccions i en les anteriors: ni per activa ni per passiva facilitarem un govern conservador. Cada cop té més sentit això de les  dretes i de les esquerres. Ho hem dit sempre: no donarem suport a CiU en aquesta ciutat, potser sí en d'altres més petits, com ja ha passat.

-No faran mai Rull alcalde, està dient?
Els nostres vots mai serviran per fer que una coalició apliqui polítiques de dretes, estigui Rull al capdavant o no. Si ara ell fos l'alcalde no sé què passaria amb les escoles bressol, i amb un munt d'elements que ara la seva formació aplica al país. Sí que tenim clar que la garantia que a aquesta ciutat es continuïn aplicant polítiques socials i d'esquerres passa per una iniciativa més forta.

-Podem dir que Manel Pérez mai farà alcalde Josep Rull?
Amb els nostres vots impedirem que sigui alcalde Josep Rull o el candidat d'una formació que apliqui retallades i tancaments de CAP, de quiròfans, que l'únic que fan és generar més atur. Podem posar-hi el nom que vulguem.