El 5 de desembre, Dia del Voluntariat de Vacarisses

Acord unànime dels partits per homenatjar les entitats sense afany de lucre

Lluïsa Tarrida
28 de juny del 2012
L'esbart dansaire, l'Associació de Dones de Vacarisses o l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Vacarisses són només algunes de les entitats que es veuran reconegudes el proper dia 5 de desembre, anomenat Dia del Voluntariat a Vacarisses. El municipi té registrades un total de 71 entitats sense afany de lucre que rebran el reconeixement.

L'impulsor de declarar un Dia del Voluntariat a Vacarisses va ser el Partit Popular en el ple de març, quan va presentar una moció en què instava l'Ajuntament a retre homenatge a l'esforç que realitzen els voluntaris del municipi. En aquell moment, la moció va ser tombada per un motiu: el PP també havia inclòs en la mateixa proposició realitzar un reconeixement a la Policia Local de Vacarisses. Alguns dels partits van sol·licitar que la petició es dividís en dues mocions diferents i per això es va haver d'esperar al ple següent, el passat mes de maig, perquè finalment i de forma unànime tots els partits acabessin votant a favor d'instaurar el Dia del Voluntariat.

"Un teixit molt important"
El perquè es va escollir el dia és senzill: l'Assemblea de les Nacions Unides en la 120 sessió plenària de 17 de desembre de 1985 convidava els governs a celebrar anualment, cada 5 de desembre, el Dia del Voluntariat, per donar alè i reconeixement als voluntaris, molts dels quals ofereixen el seu servei a costa de considerables sacrificis personals.

La moció aprovada recull que "el voluntariat contribueix a un desenvolupament social del nostre entorn i del món, més just, solidari, equilibrat, pacífic i respectuós amb el medi mitjançant la participació dels ciutadans", i destaca que "estimula la responsabilitat social i contribueix a la resolució de les necessitats socials, així com fonamenta la seva acció en els principis d'associació i participació democràtica, respecte a la dignitat, igualtat i llibertat de la persona".

Per tot això, els partits van considerar oportú instaurar un dia de reconeixement ja que "les associacions de voluntariat aporten una contribució molt important en el desenvolupament de la vida de Vacarisses en diferents camps d'actuació al municipi". L'Ajuntament també reconeixa que "Vacarisses té un teixit molt important de voluntaris amb una llarga i demostrada trajectòria".