Arriba una onada de calor

El consistori preveu mesures en cas d’activació d’alertes per altes temperatures

La Torre
26 de juny del 2012
Usuaris de la piscina de Molló
Usuaris de la piscina de Molló | Adrià Costa
Usuaris d'una piscina Foto: Adrià Costa

Davant la previsió d’augment de temperatures per avui i els propers dies, l’Ajuntament de Terrassa vol recordar a la ciutadania quines mesures d’autoprotecció i prevenció ha de dur a terme per tal de reduir l’impacte de la calor. En cas que la Generalitat de Catalunya decreti l’activació d’algun pla d’emergència per empitjorament de la situació, el consistori té a punt un pla de mesures amb l’objectiu de reduir en la mesura del possible l’impacte de la calor, sobretot pel que fa a atenció i prevenció a persones fràgils o vulnerables.

Fins ara la situació no ha portat a l’activació de cap pla d’emergència per part de la Generalitat, únicament ahir es va emetre un avís de situació meteorològica de risc en algunes comarques, entre les quals no hi ha la nostra. Amb tot, l’Ajuntament ha alertat els diferents serveis implicats davant la possibilitat d’un empitjorament de la situació, i recorda a la ciutadania que cal prendre les mesures adients per fer front a l’augment de les temperatures.

A casa, s'ha de controlar la temperatura: durant les hores de sol, tancar les persianes de les finestres on toca, obrir les finestres de casa durant la nit, per refrescar-la, romandre a les estances més fresques, i recórrer a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat) per refrescar l’ambient. Si no hi ha aire forçat, és bo mirar de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats centres comercials, cinemes.

També es proposa refrescar-se sovint amb dutxes i tovalloles mullades amb aigua; reduir l’activitat física a les hores de més calor; evitar sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor; disminuir les activitats intenses i, al carrer,  evitar el sol directe. Una gorra o un barret faran un bon servei, de la mateixa manera que la roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.

Es pot caminar per l’ombra, estar sota un para-sol a la platja i descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats. S'ha de beure aigua sovint.

El primer objectiu del POCS és predir amb la màxima antelació les situacions
meteorològiques de risc. Per això aquest estiu s’estan recollint diàriament les
temperatures i les previsions a 48 hores a Terrassa i a 7 ciutats mes de Catalunya. Per la seva banda, el servei municipal de Protecció Civil tramet els avisos procedents del CECAT sobre fenòmens meteorològics adversos (en aquest cas onades de calor) als serveis municipals implicats en l’atenció a persones.

Per la seva banda, en cas d’emergència, la Policia Municipal farà visites a les persones que puguin viure en entorns aïllats (barraques, horts, etc), per a donar-les orientacions, mobilitzar els serveis de salut en cas de que sigui necessari als serveis de salut i informar els serveis socials quan calgui. A més té la funció de detectar població en situació de risc de la qual els serveis socials poden no tenir coneixement.

Els Serveis Socials Municipals tenen diferents funcions en situacions d’onada de calor: els equips bàsics d’atenció social ubicats en el territori identifiquen les persones amb situació de fragilitat i les que poden estar en situació de risc, per tal que en el moment que s’activin les alarmes es pugui contactar amb elles, per telèfon o amb visita a domicili, igual que en els casos d’onada de fred.

Els serveis d’atenció domiciliària (ajut a domicili, menjar a domicili, teleassistència, a més de fer les seves tasques ordinàries, faciliten als usuaris informació i orientacions bàsiques per evitar els possibles efectes de l’onada de calor, ja sigui a través del personal municipal o dels operadors concessionaris dels diferents serveis.

Si s’haguessin d’activar els plans, l’Ajuntament de Terrassa compta també amb la
col·laboració de Creu Roja, que pot intervenir fent trucades telefòniques a partir de les demandes dels Serveis Socials o bé, si el risc és més alt, visites a domicili per a facilitar la informació i les orientacions necessàries per prevenir els efectes de la calor.