Unnim Caixa anuncia la transformació en fundacions

La finalitat d’aquestes fundacions especials és la gestió de l’Obra Social

La Torre
26 de juny del 2012
576_1337956673_Adri_Costa_MG_8877_Centre_Cultural_Unnim_Terrassa_2012
576_1337956673_Adri_Costa_MG_8877_Centre_Cultural_Unnim_Terrassa_2012 | Adrià Costa
Foto: Adrià Costa

Unnim Caixa ha celebrat l’assemblea General Ordinària de l’entitat, cinquena des de la seva constitució el dia 1 de juliol de 2010, i presidida per Jaume Ribera, el president. En l’acte, que ha tingut lloc a l’auditori dels Serveis Centrals de Terrassa, s’han donat a conèixer les línies de treball que conduiran a la transformació de l’entitat en fundacions.

L’ordre del dia d’aquesta Assemblea Ordinària d’Unnim Caixa contemplava l’aprovació del’informe estatutari de la Comissió de Control, de l’informe de gestió, amb l’Informe Anual de Govern Corporatiu i els Comptes Anuals, consolidats i individuals, de l’exercici 2011. D’altra banda, també s’ha sotmès a votació la proposta d’aplicació del resultat, la liquidació del pressupost de l’Obra Social de l’any 2011 i el pressupost per al 2012 així com les línies d’actuació de cara al 2012, entre d’altres qüestions.

Noves figures jurídiques
Segons el Real Decret Llei 2/2012 del 3 de febrer publicat al BOE pel Govern Espanyol a través del Ministeri d’Economia, que modifica la LORCA (Llei reguladora de les Caixes d’estalvi) les caixes d’estalvi que no disposin del 25% del capital del banc a través del qual operen, és a dir, que no exerceixin de forma indirecta la seva activitat financera, com és el cas d’Unnim Caixa, han de transformar se o aportar el seus béns a unes fundacions que s’anomenen “especials”, per diferenciar les de les fundacions ordinàries. La finalitat d’aquestes fundacions especials és la gestió de l’Obra Social.

La Generalitat de Catalunya està desenvolupant la normativa especial que regirà aquestes fundacions, i fins que aquesta nova normativa no estigui aprovada, no es podrà aplicar al cas concret d’Unnim Caixa. Per tant, caldrà convocar una nova Assemblea General extraordinària per a procedir a la dissolució i transformació de l’entitat matriu.

Cal dir, però, que durant les darreries de maig, els Consells Territorials de l’Obra Social de Manlleu, Sabadell i Terrassa han mantingut diferents reunions en les quals s’ha consensuat una proposta sobre quina hauria de ser, a futur, la situació jurídica d’Unnim Caixa i el repartiment dels seus actius. Aquest acord, aprovat pel Consell d’Administració de l’entitat, haurà de ser ratifica en Assemblea General, un cop el desenvolupament normatiu per part de la Generalitat de Catalunya ho permeti.

La proposta consistiria en aportar els béns afectes a l’Obra Social actual a diferents fundacions dels àmbits territorials de les caixes d’origen i també una fundació amb un àmbit d’actuació que aglutinar les accions que tradicionalment s’han fet fora dels territoris de proximitat de les caixes d’estalvi fundadores d’Unnim.

Repartiment dels actius

El repartiment dels actius patrimonials es faria d’acord amb l’aportació inicial de cada caixa a l’inici de la fusió, i els recursos líquids es repartirien seguint bàsicament el protocol de fusió, que estableix que cada entitat d’origen, a través del seu Consell Territorial, rebria un percentatge determinat segons l’aportació econòmica que es realitzava tradicionalment a l’obra social.
icionalment

L’Assemblea General Ordinària ha aprovat també la resta de punts de l’ordre del dia, on destaca l’aprovació de l’informe estatutari de la Comissió de Control, l’aprovació de l’informe de gestió, que inclou l’Informe Anual de Govern Corporatiu i els comptes anuals corresponents a l’exercici 2011, l’aprovació de la proposta d’aplicació del resultat de l’exercici 2011, així com la gestió del Consell d’Administració.

D’altra banda, també s’ha aprovat la liquidació del pressupost de l’Obra Social per a l’any 2011, un realitzat d’11.840.304€, i el pressupost per a l’any 2012, que ha suposat una reducció del 57,59% respecte el realitzat de l’any 2011, és a dir, poc més de 5 milions.