Joan Ballbé: «Cadascú ha de pagar el que li toca, ni més ni menys»

L'alcalde d'Ullastrell defensa la revisió del cadastre i el reajustament dels patrons impositius malgrat reconèixer que es tracta de mesures "impopulars"

Lluïsa Tarrida
04 de juliol del 2012
La població d'Ullastrell ha superat el seu rècord històric
La població d'Ullastrell ha superat el seu rècord històric | L. Tarrida

El març d'aquest any, en un ple extraordinari, l'equip de govern va aprovar el Pla d'Ajust Econòmic proposat pel Reial Decret Llei 4/2012, de 24 de febrer.  Com que el deute acumulat per l'Ajuntament era excessivament elevat, Ullastrell es va veure abocat a acceptar el Pla, el qual ha de permetre efectuar el pagament de totes les factures pendents a través d'un crèdit a llarg termini.

L'alcalde Joan Ballbé però, ha matisat que les restriccions que implica el Pla no seran tantes com es podien preveure. "Ens ha facilitat molt que el pressupost per aquest 2012 ja s'aprovés l'octubre, ho vam fer per redreçar la situació ecònomica el més ràpid possible. Aleshores ja va haver-hi el debat sobre ajustos a totes les àrees", afirma i afegeix "per aquest motiu el pla no ha suposat retallades extres".

No obstant, aquests ajustos com era d'esperar no han agradat a tothom. L'equip de govern ha rebut crítiques per part dels grups de l'oposició, entre d'altres per la revisió i ajust dels patrons impositius. Entre aquestes mesures més "impopulars" n'hi ha dues que Ballbé ha volgut explicar: la revisió del cadastre i l'impost de recollida d'escombraries.

"La gent ha de pagar per la vivenda que té. Cadascú ha de pagar el que li toca ni un euro més ni un euro de menys", subratlla l'alcade. Aquesta revisió s'ha dut a terme perquè l'Ajuntament es trobava que hi havia vilatans que l'IBI que abonaven no es corresponia amb el valor de la finca. Per tant, ressalten, que es tracta només de "posar ordre".

"El nostre objectiu és que no hi hagi coses mal contemplades o habitatges que no estiguin legalitzats. En alguns casos són llicències d'obra que un cop acabades no es fa al final d'obra i passen cinc o sis anys i ningú no reclama. Això no pot ser. En aquest senyor li anirem darrere i haurà de pagar l'Impost de Béns Immobles com tothom". Malgrat el to contundent Ballbé no vol que aquesta mesura s'entengui amb afany recaptatori per això destaca que el govern no ha apujat l'IBI "perquè som conscients de la situació delicada en què es troba tothom".

La recollida de residus
Però deixa clar que "una altra cosa ben diferent és que hi ha temes que s'han de regular", i el cadastre n'era un. Evidentment també es revisaran "aquells IBI que no s'han tocat des de fa 20 anys i és possible que hi hagi persones que els toqui pagar més, però és que no era just" que hi hagués vilatans que no paguessin per les seves propietats mentre d'altres paguen religosament tot el que els pertoca.

Una altra de les revisions que es va fer correspon a la recollida, gestió i tractament de residus. Ballbé recorda que si aquest servei és cada cop més car, "cada any s'incrementa un 25 per cent",  el vilatà també ha de participar a fer front de la despesa. "No pot ser que l'Ajuntament assumeixi íntegrament el cost de la gestió. És possible que en un altre moment aquesta situació es donés tot i que jo no en sóc partidari perquè crec que la gestió s'ha d'imputar directament ja que és una manera de conscienciar al ciutadà". L'alcalde d'Ullastrell recorda que el cost total de la recollida i tractament de residus equival a 150 euros per cap, dels quals el veí només en paga 80. La diferència és pel Consistori.

"Sí que hi haurà qui digui que a sobre que cada cop es recicla més, les quotes no paren de pujar, però si ho analitzen bé es pot comprovar que només assumeixen el 50 per cent del total. És a dir, només cobreixen la part mecànica de la recollida però no el seu tractament", diu Ballbé. El batlle avisa que "cal el foment del reciclatge i cal fer-ho adequadament, perquè com més es recicla menys costos i reverteix positivament al medi ambient. Que no s'enganyi la gent, si es deixa de reciclar, la tarifa encara pujarà molt més".