EUiA contra l'euro per recepta

Redacció
22 de juny del 2012
576_1317718616_Adri_Costa_MG_0155_Farmcia_2011
576_1317718616_Adri_Costa_MG_0155_Farmcia_2011 | Adrià Costa

Foto: Adrià Costa

A partir del 23 de juny tothom que retiri un medicament o un producte sanitari d'una farmàcia de Catalunya amb una recepta del CatSalut haurà d'abonar un euro. Queden exempts del pagament d'aquesta taxa les persones que siguin beneficiàries d'una pensió no contributiva, del Programa de Renda Mínima d’Inserció, d'una pensió del Fons d'Assistència Social o d'una prestació de la Llei d'integració social dels minusvàlids.

Per EUiA de Terrassa "aquesta taxa sobre les receptes és un impost sobre la malaltia, una barrera d'accés a les prestacions de la sanitat i una limitació al dret a la salut". Per la formació "es tracta d'una mesura purament economicista que no servirà per racionalitzar el consum de medicaments i que per contra posarà en perill els principis d'equitat i justícia social, perjudicant seriosament a les persones amb menys recursos i més malaltes".

Esquerra Unida i Alternativa de Terrassa rebutja de "manera rotunda" l'aplicació de qualsevol repagament per accedir als medicaments i/o a l'atenció sanitària de qualitat  perquè: "suposa una limitació al dret fonamental de protecció de la salut i a l'atenció sanitària d'accés universal i una discriminació addicional i injusta per a les persones amb majors problemes de salut, les que pateixen malalties cròniques i/o qualsevol tipus de discapacitat, que perjudicarà encara més a les rendes salarials baixes com la majoria de pensionistes i persones aturades".

La formació diu que "correspon als responsables del sistema sanitari establir mesures per reduir-ne els costos i evitar el malbaratament de medicaments" i afegeixen "si el Govern vol recaptar més diners que no els vagi a buscar a les persones malaltes, sinó on hi ha riquesa: als bancs i a les grans fortunes. Mentre ens retallen sous i drets als treballadors, mentre ens deixen sense serveis públics de qualitat, alts directius de les empreses públiques han utilitzat i utilitzen els recursos públics en benefici d'interessos privats".