Morella uneix Terrassa i Sabadell

La ciutat de Castelló presentarà el 53 Sexenni, les seves festes majors, i exhibirà entre el 16 i el 27 d'agost els lligams amb el Vallès Occidental, que són d'origen tèxtil

Redacció
20 de juny del 2012
Les Gitanetes de Morella seran unes de les protagonistes de les festes
Les Gitanetes de Morella seran unes de les protagonistes de les festes | La Torre
Les Gitanetes de Morella seran unes de les protagonistes de les festes Foto: La Torre

Terrassa i Sabadell van ser les principals ciutats que van rebre a morellans que emigraven per la crisi del tèxtil en el segle XX, un fet que va propiciar la formació de distintes organitzacions morellano-catalanes.

Per aquest motiu, la ciutat de Morella (Castelló) presentarà les seves principals festes, el Sexenni, en un acte públic a Terrassa aquest dijous. Una trobada en la que es donaran a conèixer les principals característiques de la festa i que serviran per a acostar alguns dels seus elements als veïns del Vallès. El Sexenni és una festa declarada '’Interés Turístic Nacional que se celebra cada sis anys i que congrega més de 150.000 visitants.

L'acte estarà presidit pels alcaldes d'ambdues localitats, Ximo Puig i Pere Navarro, i també comptarà amb la participació de representants de l'Ajuntament de Sabadell i del periodista Manuel Milián, entre altres personalitats. En concloure, els restauradors de Morella també oferiran una degustació de productes típics de la localitat als assistents.

Una festa peculiar
El 53 Sexenni és una festa única que oferirà una estampa molt singular entre els dies 16 i 27 d'agost. Els veïns i veïnes de Morella treballen durant tot un any per rebre a la Mare de Déu de Vallivana i agrair-li que els salvés d'una pesta l'any 1672. Per això, la localitat organitza nou dies de festa, en els quals conserva l'estructura gremial d'aquesta època, essent aquestes col·lectius els encarregats de programar les activitats de cada dia. A més, aquestes organitzacions tenen les seves danses, que desfilen diàriament en els Retaules.

Els morellans i morellanes també adornen els carrers amb espectaculars tapissos de paper arrissat. Es tracta d'una tècnica única molt laboriosa i que comporta prop d'un any de treball. Perquè els veïns de Terrassa entenguin l'esforç que significa la seva elaboració, es realitzarà un taller pràctic durant la presentació. En total, es calcula que s'utilitzen uns 4000 quilòmetres de paper per elaborar els panells.

Colònia morellano-catalana
La comarca del Vallès té una important vinculació històrica amb Morella. En el segle XIX i als inicis del XX, la localitat dels Ports tenia una gran indústria tèxtil. Però, en no arribar el ferrocarril, els productes van perdre competitivitat, les fàbriques van tancar i els veïns van haver d'emigrar per a buscar més possibilitats de futur.

La gran majoria de morellans i morellanes es van desplaçar al Vallès, que tenia una potent indústria. Per això, en aquella època sorgeixen organitzacions que agrupen als veïns nouvinguts a Catalunya. En 1903, ja es forma la Colònia Morellano-Catalana,  que encara conserva la seva vigència i continua organitzant les activitats d'un dels dies del Sexenni.

A més, l'entrada de les colònies a la ciutat tindrà lloc el 16 d'agost, dia en el qual s'iniciaran les principals festes de la localitat. Una altra organització que cal destacar és l'Associació Cultural el Maestrat de Terrassa, que neix el 1916, com a Germandat o Montepio dels Fills del Maestrat i que continua comptant amb 200 socis. L'Ajuntament de Morella li va atorgar la seva principal distinció, la Creu de Santa Llúcia, enguany, pel seu treball i la conservació de la seva identitat.