Terrassa es convertirà en la capital dels bastons

51 colles prendran part en una diada amb quatre cercaviles, un ball final conjunt a la Plaça Nova i un sopar al restaurant Els Bellots

Carles Batalla
13 de juny del 2012
Un sotacama en ple ball de bastons
Un sotacama en ple ball de bastons | La Torre
Un sotacama en ple ball de bastons al Raval de Montserrat Foto: La Torre

Sis anys després, la Festa Major dels Bastoners catalans torna a Terrassa. La colla local organitza aquest dissabte la 37ena Trobada Nacional d'aquesta activitat de la cultura popular com a acte final del trentè aniversari. La cita compta amb el suport del consistori, la Diputació de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat i la Fundació Mina Aigües de Terrassa. Un total de 51 colles (una vintena de les quals són infantils) de tots els racons del país exhibiran els seus balls per les places més importants del centre. Seran en total 1.300 balladors i 200 músics.

El full de ruta ja està totalment definit: a les quatre de la tarda, tots els participants seran rebuts a quatre escoles egarenques que els han cedit les instal·lacions perquè s'hi puguin canviar. Es tracta del Vedruna, l'Escola Pia, Lanaspa i el Bisbat d'Ègara.

A dos quarts de sis de la tarda, es farà una fotografia de record per immortalitzar el moment i entre les sis de la tarda i les vuit del vespre, el plat fort de la jornada: les colles se subdividiran en quatre grups per fer quatre recorreguts (un més que el 2006) per realitzar la tradicional cercavila a la Plaça Nova, la Plaça Vella, la Plaça del Progrés i el Raval de Montserrat.

Un cop finalitzada, tots els bastoners s'uniran a la Plaça Nova per fer-hi la ballada final conjunta a les vuit del vespre. La cita finalitzarà a quarts de deu de la nit amb un sopar a Els Bellots per als membres de la colla. Posteriorment, la festa, que també acabarà en ball, s'obrirà a tota la ciutat.

Orgull egarenc
Òscar Herrero, cap de colla dels Bastoners de Terrassa, reconeix que preparen la cita amb entusiasme, "perquè serà una gran festa dels bastoners, sobretot en comparació amb les altres diades". Herrero ha explicat que, com a iniciativa complementària, s'ha fet una exposició de plafons al centre de la ciutat titulada "Bastons als balcons", amb un lema ben explícit: "La dansa amb més força".

Marc Galí, president de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, ha remarcat que la trobada serà un bon aparador per veure "la riquesa de coreografies, balls, música i vestits" de les colles participants.

El regidor de Cultura, Amadeu Aguado, ha agraït als Bastoners de Terrassa (una de les colles més grans de Catalunya amb 150 membres), "la implicació en la dinamització de la cultura popula, un símptoma de la bona salut cultural de la ciutat".