Aina Turull, de Terrassa, guanya l'olimpíada de l’ull teòric

La resolució de l'exercici implica conèixer com es desplaçaran els raigs de llum a través de l’ull quan es forma la imatge a la retina

La Torre
12 de juny del 2012
Aina Turull s'assabenta del premi
Aina Turull s'assabenta del premi | La Torre
Aina Turull s'assabenta del premi Foto: La Torre

L’Olimpíada de l’Ull Teòric és una iniciativa de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), de la UPC, dirigida a l’estudiantat perquè demostri el seu grau de coneixement d’òptica geomètrica aplicada a l’ull humà. Aina Turull va caracteritzar un ull teòric en un temps rècord de 17 minuts sense fer cap error. Hi van participar 50 estudiants i estudiantes.

Montserrat Tàpias i Aurora Torrents, professores de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), van organitzar fa unes setmanes la primera Olimpíada de l’Ull Teòric. Aquesta iniciativa pretén motivar  l’estudiantat del centre, que és l’unic d’aquesta disciplina a Catalunya en el coneixement òptic de les lents de què es composa l’ull humà.

L’olimpíada consta d’una sola prova que consisteix a resoldre un ull teòric. Això implica caracteritzar cadascuna de les lents que composen l'ull (que són la còrnia i el cristal·lí) com a sistemes òptics; és a dir, com si fossin un microscopi o una càmera fotogràfica. També s’ha de fer l’associació d’ambdues lents per formar el sistema òptic total de l’ull humà.

La resolució de l'exercici implica conèixer com es desplaçaran els raigs de llum a través de l’ull quan es forma la imatge a la retina (que és la pantalla on es projecta finalment la llum). El problema s’ha de resoldre amb la calculadora, aplicant determinades fórmules.  A l'enunciat de la prova, les organitzadores van aportar les dades bàsiques de l'ull, com ara els índexs de refracció, les curvatures dels medis oculars o les posicions relatives de cada lent.

Aina Turull va resoldre el repte en només 17 minuts, sense cometre cap error. Segons Tàpias i Torrents, “si haguéssim posat notes, l’estudiant tindria un 10”, afirmen.

La FOOT premia la guanyadora d’aquesta singular prova amb un Ipod Nano, que lliurarà  la mateixa degana del centre, Ester Guaus, el dia 13 de juny a la una del migdia.