Ple de despropòsits a Viladecavalls

Una sessió extraordinària pujada de to confirma l'esvoranc entre dos bàndols; l'oposició tomba totes les modificacions d'ordenances però Sort descarta explícitament la moció

Carles Batalla
05 de juny del 2012
Un dels assistents del Ple, que protestava per la impossibilitat d'intervenir-hi
Un dels assistents del Ple, que protestava per la impossibilitat d'intervenir-hi | C.B.
Un dels assistents del Ple, que protestava per la impossibilitat d'intervenir-hi Foto: C.B.

Interrupcions, veus alçades, aplaudiments irònics, afonies, enfrontaments amb el públic, assistents amb esparadraps, votacions en fals, avisos d'abandó de la sala, un anunci d'urgència urinària, tirallongues de retrets i disculpes de l'alcalde per donar "una imatge vergonyosa pròpia d’un pati de col·legi". Aquests van ser els elements amb què els regidors van coure, a foc progressiu, un Ple extraordinari convertit en olla de grills. L'oposició va exhibir múscul conjunt però Sort va tancar la porta a la moció de censura.

L'aprovació de l'acta dels dos últims Plens va ser un miratge bucòlic abans que els grups comencessin a tirar-se grapats de pols als ulls. Per anar fent boca, el convergent Faure va demanar que es desenganxés de la paret un manifest en què alguns veïns denunciaven la impossibilitat de poder-hi intervenir: "Parlar és noCiU per a la salut democràtica però ARA nosaltres serem PerseVerAnts".

Quant a l'ordenança fiscal sobre la taxa d'escombraries, Sort parlava "de major pressió fiscal sobre els ciutadans", Raso va dir que no era cap increment i va convidar l'oposició a "aportar coses perquè les Comissions informatives són un monòleg". L'oposició en bloc va frustrar la modificació.

L'augment dels preus de l'escola de música va apujar el termòmetre una mica més. L'alcalde va explicar que proposaven més alumnes per classes i més classes grupals per reduir un 21,3% el dèficit i que, a partir d'ara, els pares assumirien el 71% del servei i el consistori el 29% restant, ben lluny de l'anterior 50%.

Sort, Vega i Berenguer van considerar que el director del centre no era la persona més idònia per fer un estudi de viabilitat. El portaveu d'Ara va dir que el centre va gastar el 2011 165.000 euros per donar servei a 188 alumnes, "un cost insostenible". Per Raso, Ollé tan sols havia dissenyat fórmules d'abaratiment i Berenguer va parlar "d'informe basat en estimacions sobre un servei no obligatori molt deficitari".

En ple intercanvi de retrets, Faure, tot emulant el que va fer fa uns anys el poeta Leopoldo Panero al programa "Negro sobre blanco" de Fernando Sánchez Dragó, va fer saber a tothom que anava al lavabo. I Antonio Milán (PP) va dir que votaria en contra perquè "gairebé no sabia ni on era l'escola". La modificació tampoc es va aprovar pel rebuig unànime de l’oposició.

La moció, desactivada
Pel que fa a la taxa de les llars d'infants d'estiu, el portaveu d'Ara va indicar el seu temor que se suprimeixi si no hi ha un mínim de 15 nens. "Segueixi contractant treballadors municipals i retallant altres coses” va dir a l'alcalde. Rodríguez va lamentar l'actitud de l'oposició, "que no presenta alternatives i mostra la incapacitat de posar-se d'acord. Porten 10 mesos obstaculitzant l'acció de govern, si volen governar, governin, però no des de l'oposició".

Berenguer va suggerir-li la dimissió, Faure va aplaudir i Sort va lamentar la manca de diàleg de l'alcalde però va descartar la moció. "No penso presentar-la, tinc els meus motius. Però vostè mai m'ha trucat per parlar i l'oposició ha aportat més que l'equip de govern". Tampoc es va aprovar.

Un efímer parèntesi d'harmonia va permetre aprovar per unanimitat tres mocions. D'una banda, una proposada per tots els grups (excepte CiU), en què el Ple expressava el seu malestar per l'increment de les llistes d'espera als dos hospitals del municipi. Es va demanar que el CAP de Can Trias estigui obert tot l'any, inclosos agost i setembre. De l'altra, es va aprovar una moció de tots els grups en què es demanen responsabilitats a Enagas pel gasoducte Martorell-Figueres. Es va sol·licitar una comissió mitxa de seguiment amb representants dels Ajuntaments afectats i del govern català i que el cost de l'obra no recaigui ni en els pressupostos públics ni en els usuaris dels recursos energètics.

A més, tots els partits van donar llum verda a la ILP per regular la dació en pagament i el lloguer social. L'alcalde va anunciar que se signarà un conveni amb l'Oficina d'Intermediació Hipotecària de Terrassa perquè els veïns del municipi, igual que els de Vacarisses, s'hi puguin adreçar.

CiU va presentar una moció per instar l'equip de govern a actuar d'ofici en el tancament perimetral de Filvisa, uns terrenys abandonats víctimes d'abocaments i vandalisme. Es va aprovar per unanimitat iniciar accions judicials per reclamar l'import del tancament i de la neteja de l'espai a l'empresa propietària que està en concurs de creditors.

La cirereta va arribar amb una moció extraordinària presentada minuts abans de començar la sessió en què CiU, PVA, Ara i PP van recriminar que l'informe favorable del Ple sobre la compatibilitat de funcions de Glòria Ullés (funcionària interina directora d'un Casal de la Gent Gran) s'hagués retirat per tercera vegada de l'ordre del dia. Segons Sort, "ningú pot percebre dos sous de l'erari públic". Ullés va parlar de "persecució personal" i l'alcalde va recordar que la moció "la presentaven dos regidors imputats".

El surrealisme final va permetre que s'aprovés la moció: l'oposició no es va pronunciar perquè no sabia què s'havia de votar, si l'acceptació de la moció o l'informe favorable de compatibilitat. Rodríguez va aixecar sessió dos minuts abans que CiU volgués abandonar la sala. Era el final d'un partit de dues hores i mitja amb entrades per darrere a destemps amb els tacs per davant.