La llengua catalana, a debat

Muriel Casals i Vicenç Villatoro protagonitzen dijous, 7 de juny, a dos quarts de vuit al Centre Cultural d'Unnim el segon debat d'"Idees per a avui", una iniciativa del Grup Nació Digital patrocinada pel Cercle Català de Negocis

Jordi Palmer
07 de juny del 2012
Vicenç Villatoro i Muriel Casals debatran aquest dijous al Centre Cultural Unnimm de Terrassa.
Vicenç Villatoro i Muriel Casals debatran aquest dijous al Centre Cultural Unnimm de Terrassa.
Vicenç Villatoro i Muriel Casals debatran aquest dijous al Centre Cultural Unnimm de Terrassa.

La llengua catalana, el seu estat de salut i el seu futur a curt, mitjà i llarg termini seran els eixos principals de l'intercanvi d'opinions que plantejaran aquest dijous, 7 de juny, la presidenta d'Òmnium Cultural, l'economista Muriel Casals, i el president de l'Institut Ramon Llull, el periodista i escriptor egarenc Vicenç Villatoro.

El debat, previst per a dos quarts de vuit de la tarda al Centre Cultural d'Unnim, forma part del cicle "Idees per a avui", organitzat pel Grup Nació Digital i patrocinat pel Cercle Català de Negocis.

En un moment en què la salut de la llengua continua en entredit  fora del Principat, amb l'execució de polítiques contràries al català per part dels governs del Partit Popular al País Valencià i les Illes Balears, i mentre que Catalunya viu pendent de l'aplicació de les sentències dels tribunals que qüestionen l'Estatut i l'actual model educatiu, basat en la immersió  lingüística, Casals i Villatoro aportaran la seva visió de la situació, debatent els problemes principals i els reptes de futur.

Tots dos, uns defensors inqüestionables de la necessitat de protegir la llengua catalana en un món cada cop més globalitzat, tindran l'oportunitat de mostrar al públic assistent tota la tasca que duen a terme les institucions que presideixen, Òmnium Cultural en el cas de Muriel Casals i l'Institut Ramon Llull per part de Vicenç Villatoro.

I també, de sortir al pas de les últimes decisions del TSJC, que la setmana passada va tombar el reglament intern de l'Ajuntament de Barcelona, que defensa l'ús "preferent" de la llengua catalana, la interlocutòria que reconeix a quatre famílies més el dret a escolaritzar els seus fills amb el castellà com a llengua vehicular.

Acció interior i exterior
Es tracta, a més, de dues institucions que representen l'acció interior i exterior en defensa de la llengua pròpia de Catalunya. Així, mentre que Òmnium Cultural va encapçalar la gran manifestació del 10 de juliol del 2010 en contra de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut de Catalunya i actualment aglutina a l'entorn de Som Escola la defensa de l'actual model educatiu a Catalunya -àmpliament avalat per la ciutadana catalana-, l'Institut Ramon Llull, consorci integrat per la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears, representa la projecció exterior de la llengua i és responsable, entre d'altres, de la participació catalana en diversos fòrums mundials relacionats amb la llengua i la cultura com ho va ser, l'any 2007, la presència de la literatura catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt.

Les sentències del Tribunal Constitucional, el Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l'ofensiva política del Partit Popular i Ciutadans contra el model educatiu, les retallades en cultura, l'impacte de la crisi, la necessitat de promocionar la llengua de Catalunya, les dificultats per a la difusió de TV3 al País Valencià, la política de canvi de noms que està duent a terme el PP a les Illes Balears o la integració de la immigració seran alguns dels temes que es podran debatre aquest dijous en un acte que inclourà la possibilitat de fer preguntes als ponents per part de tots els assistents.

Economista i escriptor
Muriel Casals (Avinyó, 1945) és professora del departament d'Economia i Història Econòmica a la UAB, on va ser vicerectora de Relacions Institucionals i Cooperació del 2002 al 2005, a més de representar la Xarxa Vives d'Universitats entre el 2002 i el 2009.

Des de l'any 2008 és membre de la junta d'Òminum Cultural, entitat que presideix des del 20 de març del 2010. Vicenç Villatoro (Terrassa, 1957) és escriptor i periodista. Va dirigir el diari AVUI entre el 1993 i el 1993 i la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió del 2000 al 2004. Va ser diputat al Parlament per CiU entre el 1999 i el 2002, i des del gener del 2011 és el president de l'Institut Ramon Llull.