Es tiren els plats pel cap per dues obres de medi ambient

La Ronda del Bosc i la depuradora centren la picabaralla al darrer Ple de Rellinars

Carles Batalla
08 de juny del 2012
El darrer Ple extraordinari de Rellinars va estar presidit per la tensió
El darrer Ple extraordinari de Rellinars va estar presidit per la tensió | C.B.
El darrer Ple extraordinari de Rellinars va estar presidit per la tensió Foto: C.B.

La polèmica i l'hostilitat entre l'equip de govern i l'oposició van pujar un graó més en el darrer ple extraordinari de Rellinars, motivat per dues obres de medi ambient molt delicades. D'una banda, la urbanització de la Ronda del Bosc i, de l'altra, la no instal·lació d'una depuradora, que automàticament deixa el poble fora de l'àmbit de protecció de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i, de retruc, pot dur conseqüències penals a l'actual alcalde. Pel que fa a aquest últim punt, Albert Ferrer va explicar que durant quatre anys l'ACA va estar reclamant per carta al Consistori documents per finalitzar el clavegueram i, així, poder fer la depuradora. Segons l'alcalde, convergent, l'Ajuntament, que aleshores ostentava ERC+GIR, no en va fer cas i la manca de resposta ha fet que l'Agència Catalana de l'Aigua tregui Rellinars de la seva àrea d'actuació.

Ferrer va dir que, si els Mossos passen les denúncies que tenen a la Fiscalia de Medi Ambient, poden procedir penalment contra ell i que, en cas d'inspecció, aquest departament de la Generalitat els obligarà a fer i pagar-se una planta primària on abocar-hi els residus.

Per aquest motiu, va instar a prendre un acord "prioritari" en virtut del qual el Consistori es compromet a executar la xarxa de clavegueram del Planet (la infraestructura municipal ja estava preparada perquè l'ACA hi connectés la depuradora) i a invertir de forma preferent les hipotètiques subvencions que es rebin en aquesta matèria. "Nosaltres ens ho hem trobat així. Com els podem explicar que, del milió d'euros que vam rebre, tots van anar a parar a cobrir la pista poliesportiva i que no s'ha fet res del clavegueram?", s'exclamava Ferrer.

Raimon Pi li responia, d'una banda, que CiU havia votat favorablement a la reforma de la pista poliesportiva i, de l'altra, que l'únic projecte de depuradora existent es trobava a les Comes, "fora del nostre terme municipial. Al poble no hi pot anar cap depuradora, i encara menys amb la crisi actual. I d'on has tret que vindrà un fiscal de Medi Ambient?", preguntava Pi.

Els retrets van anar escalfant l'ambient fins al punt que l'oposició va convidar l'equip de govern a "fer els plens sol" i Ferrer va acusar-los  d'aprofitar les reunions "per fer-hi mítings polítics". L'acord es va aprovar amb 4 vots a favor i les dues abstencions de l'oposició, que deia que "no se'ns ha deixat votar punt per punt".

Desacord a la Ronda del Bosc
La urbanització de la Ronda del Bosc també va mostrar la disparitat de punts de vista entre els dos bàndols. L'equip de govern va presentar un informe tècnic que inclou una sèrie de deficiències notables per part de l'empresa constructora, Excover. "S'ha construït d'una manera tan barroera que s'ha de refer: es va construir el clavegueram sense cap especificació tècnica, hi ha pous amb pendents del 17%, s'han fet tubs directes per estalviar-se pous, no hi ha cap plànol fet de modificació del projecte, ni cap justificació de la instal·lació de la llum i de l'aigua ni s'han justificat les amplades de carrer, ni els fanals..."

El panorama que dibuixa Raimon Pi és totalment oposat. Segons ell, l'informe presentat "frega la il·legalitat perquè fa constar deficiències ja esmenades i fotografies antigues i el seu responsable ha cobrat per no fer res" i, a més, els veïns "no tenen cap queixa d'embussaments", una afirmació negada per Ferrer. Pi va acusar l'equip de govern "d'ús fraudulent d'un informe" i li va suggerir que s'assessorés millor.

Ferrer, que va admetre que algunes fotografies no són recents, va contraatacar amb xifres. Segons ell, s'han fet menys pous dels previstos inicialment (40 en comptes de 102), les bases d'aquests pous s'havien de fer de formigó i no de ceràmica, s'ha canviat el diàmetre dels tubs de connexió del sanejament cap a les parcel·les (de 300 mil·límetres a 160) però pagats a preu de 300 i s'ha pagat 2,9 vegades més el traçat elèctric.

A més, també denuncia manca de justificació de prop de 47.000 euros en extres, que inclouen connexions de les escomeses existents a la xarxa, condicions de contorn de parcel·les, manteniment de camins i arranjament d'accessos als veïns (que per a ells ja era un capítol implícit de l'obra), pilones de plàstic, passos de tub sota tanca i arranjaments de murs de façances.

L'informe es va ratificar amb els 4 vots a favor de l'equip de govern i els dos en contra de l'oposició en un acord que donava llum verda a la confiscació de la fiança de l'obra (prop de 29.000 euros) "per cobrir les deficiències, però no les cobreix ni de bon tros".

L'alcalde també va dir que, en cas que l'empresa no faci les reformes adequades, la durà a tribunals i va anunciar que la Diputació de Barcelona farà un dictamen jurídic tècnic per estudiar si l'obra té vicis ocults.