Obres en moviment allegro a Matadepera

La construcció de la nova Escola de Música municipal avança a bon ritme; l'edifici podria acollir les classes d'aquí poques setmanes, encara que la inauguració oficial no es farà fins al curs vinent

per Albert Prieto, 9 de juny de 2012 a les 13:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juny de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Regidors i arquitectes observen els detalls de les obres. Foto: A.P.

Les obres de l'Escola de Música de Matadepera avancen a bon ritme i ja estan a la recta final. Des de fora, la nova construcció que s'alça entre la plaça de Sant Jordi i els carrers de Jaume Faura i d'Enric Genescà i Cortès ja té forma i deixa entreveure un edifici modern, d'estil sobri i adaptat a les característiques que necessita una escola de música. Des de dins, s'evidencia encara més cada detall del projecte, obra dels prestigiosos arquitectes especialitzats en acústica Lluís Dimé i Xavier Fabré.


L'entrada principal a l'equipament està situada vora la plaça de Sant Jordi, a l'extrem sud-oest de l'edifici. Quan s'hi entra, un gran vestíbul, ja gairebé enllestit, dóna la benvinguda a les instal·lacions, encara amb material i estris de construcció pertot arreu. Tan bon punt s'hi entra, a mà dreta, hi ha una primera sala plena de llum natural. Serà la biblioteca, on es podran trobar tot de llibres dedicats a la música. Passadís enllà i escales amunt, hi ha les aules, els lavabos i una sala de concerts.

Les aules, encara buides, estaran equipades per acollir les classes d'una escola de música. És a dir, amb una bona acústica i amb una total insonorització. Les portes, ja col·locades, delaten aquesta intenció de no permetre entrar ni sortir cap soroll, amb un gruix d'uns cinc centímetres. El terra de l'edifici també és especial: està dissenyat per evitar que els sons que es produeixin amb els peus en una sala o al passadís no arribin a cap altre indret. Un cas especial és la sala de percussió, on fins i tot el sostre s'ha adaptat amb elements acústics per evitar qualsevol problema sonor que hi hagi.

La sala de concerts és la més espaiosa de les sales. Es troba a la planta baixa i es dedicarà a concerts i audicions, en principi, de caràcter intern de l'Escola de Música. Tindrà capacitat per a uns 80 espectadors asseguts en unes butaques que aviat s'hi podran instal·lar. Tret d'això, la sala de concerts ja està acabada: un escenari a l'extrem nord, parets i sostre pensats per la bona acústica de l'indret i un terra amb desnivell on aniran les butaques, que aprofitaran al màxim l'espai. L'Escola de Música té 1.115 metres quadrats i capacitat per a prop de 300 alumnes. Juntament amb l'Escola de Música, l'espai de l'antic camp de futbol de Matadepera quedarà completat amb l'Auditori. Aquest equipament, però, de moment s'haurà d'esperar.

Finançament estatal
Tot el projecte ha estat finançat pel Ministeri de Cultura, que de moment no farà cap inversió més al municipi matadeperenc. Encara es desconeix quan es podrà dur a terme la construcció de l'Auditori, però no serà, en cap cas, amb recursos provinents d'altres administracions no estatals, segons fonts de l'Ajuntament.

De moment, el futur espai de l'Auditori, situat entre l'edifici de l'Escola de Música, el carrer d'Enric Genescà i Cortès i la plaça de Sant Jordi, quedarà obert com a espai públic. Entre l'edifici quasi enllestit de l'Escola de Música i el pavelló poliesportiu es crearan els Jardins de la Comtessa Ermessenda, en referència a Ermessenda de Carcassona, personatge històric lligat a la història de la vila de Matadepera.

Aquest parc urbà anirà des del carrer de Jaume Faura fins al d'Enric Genescà i Cortès, i des que s'acaba l'Escola de Música (a la seva façana nord) fins a, aproximadament, la meitat del que queda ara de l'antic camp de futbol. L'altra meitat es conservarà com a pista esportiva.

 

Participació