Ca n'Anglada se subleva

L'Associació de Veïns per la millora del barri diu que l'Ajuntament desatén la seves peticions de CAP, residència pública i reforma del poliesportiu i de la piscina

Carles Batalla
11 de juny del 2012
Quatre membres de l'Associació de Veïns per la millora de Ca n'Anglada
Quatre membres de l'Associació de Veïns per la millora de Ca n'Anglada | C.B.
 Tres membres de l'Associació de Veïns per la millora de Ca n'Anglada Foto: C.B.

"Ens diuen que no a tot i en canvi no han parat de fer coses que no són necessàries per als veïns, com l'aparcament de l'avinguda Barcelona. No administren bé els diners". L'opinió d'Alfonsa Redondo no és pas una queixa aïllada sinó que exemplifica la situació de moltes persones que viuen a Ca n'Anglada. Ella és la vicepresidenta de l'Associació de Veïns per la millora d'un barri que reclama a crits millores i infraestructures en molts àmbits. Formada fa sis anys i amb 500 socis, aquesta entitat, sorgida com a conseqüència de la "passivitat i el conformisme" que va tenir durant uns anys l'Associació de Veïns convencional ("ho aprovaven tot"), s'ha proposat plantar cara a l'Ajuntament i demanar el que consideren imprescindible.

El seu projecte de futur gira al voltant de cinc peticions: un CAP i una residència pública, augmentar el nombre de places de llars d'infants, mantenir els espais verds de l'avinguda del Vallès, rehabilitar els pisos de protecció oficial construïts abans dels 80 i instal·lar-hi ascensors (tenen l'aval de 3.000 firmes) i la millora  del poliesportiu municipal i la piscina.

Promeses incomplertes
Segons Antònia Medina, presidenta de l'Associació, el regidor Alfredo Vega els va dir en una reunió que reformar la piscina valia  100.000 euros i que l'obra estava inclosa al Pla de Barris. També els va assegurar que no tancaria la piscina fins que no se'n construís una altra de climatitzada a l'altre cantó de la riera, a Torre-sana, al costat del camp del San Cristóbal. Però aquest projecte ha estat víctima de la recessió econòmica, amb la qual cosa ni es farà la nova piscina ni es rehabilitarà l'actual, que està barrada i en procés de degradació. "Ens van dir que anéssim a la de Vallparadís o a la de Sant Llorenç", diu l'Antònia en to d'incredulitat.

També recorden que els veïns han intentat fer un pressupost privat per arreglar la instal·lació i que els l'han denegat perquè necessiten un permís. A més, denuncien el deteriorament d'un poliesportiu que havia acollit molts i exitosos tornejos de futbol i que "el consistori volia requalificar per fer-hi 184 vivendes". Respecte al CAP, el tenien aparaulat des de feia quatre anys per Benestar Social i, pel que fa a la residència, "l'Ajuntament ens va dir que no hi havia tanta gent gran al barri".

Catàleg de dilapidacions
L'AV per la Millora de Ca n'Anglada no oblida la llista de nyaps i diners gastats que, segons ells, ha fet l'Ajuntament en els últims anys. Parlen, per exemple, dels 200.000 euros invertits en la plaça Miguel Hernández ("l'han deixat com un laberint", en paraules de Medina) o dels 800.000 destinats a "una passarel·la de disseny" que comunica els dos cantons de la riera "per on no passa ningú". Uns motius que els fan plantejar anar al Ple d'aquest dijous amb pancartes de protesta. "Si no fan cas als veïns, manarem a les urnes", avisa l'Alfonsa.

Sense autobús dins del barri
Una altra polèmica és el canvi de recorregut de la línia d'autobús (el 3). El consistori en va modificar alguns traçats a finals de març i el transport públic ja no passa per dins del barri, sinó només per l'avinguda Barcelona. "Vam lluitar molt per aconseguir que la línia passés per dins i ens ha durat dos anys", diu l'Antònia. "A molts veïns els queda lluny la parada. L'Ajuntament torna a anar a la seva", es queixa l'Alfonsa. D'altra banda, l'entitat lamenta que els fessin pagar les escombraries del 2010 i del 2011 (més un recàrrec, perquè es van negar a pagar-lo). "Quins residus generem si no tenim ni local propi?", diu l'Antònia.