Els Procuradors, a favor de la Llei d’habitatges de lloguer

Segons l'institució la futura normativa aportarà beneficis tant per als propietaris com per als que volen llogar

La Torre
22 de maig del 2012
217.000 llogaters catalans \"regalen\" diners a Hisenda.
217.000 llogaters catalans \"regalen\" diners a Hisenda. | A.C/ND
Foto: A.C/ND

"Creiem que aquesta nova futura llei pot arribar a ser positiva en el marc d'aquesta crisi que ens tenalla perquè els canvis que proposa serviran per reformar els aspectes del marc jurídic actual que impedeixen un funcionament dinàmic del mercat de l'habitatge del lloguer". En aquests termes s'ha expressat la presidenta del Col·legi de Procuradors de Terrassa, Pilar Mampel, en relació a l'avantprojecte de llei de Mesures de Flexibilització i Foment del Mercat d’Habitatges de Lloguer presentat fa uns dies pel Govern espanyol.

La institució terrasenca destaca que la nova normativa serà fonamental a l'hora de potenciar aquest mercat bàsicament per dos motius: en primer lloc, perquè potenciarà la flexibilització del mercat del lloguer, "enfortint la llibertat, tant del propietari com del que vol llogar, per arribar a tots aquells acords que no siguin els imposats per la llei, sempre i quan mantinguin un equilibri d'interessos entre ambdues parts". En aquest sentit, per exemple, el col·legi ha destacat que el propietari podrà recuperar el seu habitatge sense que estigui previst en el contracte ni que hagin transcorregut els cinc anys establerts fins ara, quan realment el necessiti, ja sigui per viure-hi ell o bé els seus familiars en primer grau, o la seva parella després d'un divorci o d'una nul·litat matrimonial. D'altra banda, permetrà que el llogater pugui desistir del contracte en qualsevol moment, sempre que ho comuniqui amb un mes antelació, "de la mateixa manera que el propietari podrà incloure una indemnització en el contracte en previsió de donar-se aquesta situació".

Terminis legals de la durada del contracte
Segons Pilar Mampel, el segon motiu en base al qual el Col·legi de Procuradors valora molt positivament la futura llei radica en el fet que la reforma incideix també en els terminis legals de la durada del contracte de lloguer. En aquest sentit, es redueix de cinc a tres anys, l'anomenada "pròrroga forçada" del contracte, de manera que "el llogater, sigui quin sigui el temps de durada pactat amb el propietari, pugui optar per prorrogar el contracte fins a tres anys i no estigui obligat a fer-ho per cinc, tal i com s'estableix en aquests moments". Paral·lelament, es reduirà de tres a un any la "pròrroga tàcita automàtica", que és aquella que permet que, una vegada transcorregut el temps pactat del lloguer de l'habitatge i la possible pròrroga forçada, el contracte pugui entendre's prorrogat tàcitament si les dues parts no diuen el contrari.

Per últim, el Col·legi de Procuradors de Terrassa s'ha referit al capítol que fa referència al procediment de desnonament per impagament de les rendes del lloguer. En aquest cas, segons Mampel, la futura llei pretén l'agilització d'aquest procés, reduint la intervenció judicial al mínim possible. Així doncs, per exemple, en el cas que l'impagament sigui sobre un lloguer inscrit al Registre de la Propietat, la dissolució del contracte podrà ser una realitat sense cap altra exigència que un requeriment notarial o judicial, i sense necessitat d'obtenir una sentència al respecte, de manera que, una vegada cancel·lada la inscripció de lloguer, es podrà ordenar immediatament la restitució de l'habitatge al seu propietari.