Terrassa vol tenir eco a Europa

Reunió entre el secretari general d'Eurocities, Paul Bevan, i Pere Navarro per potenciar el paper de les ciutats com a interlocutores directes de la Comissió Europea

Redacció
16 de maig del 2012
Paul Bevan i Pere Navarro
Paul Bevan i Pere Navarro | La Torre
Paul Bevan i Pere Navarro Foto: La Torre

Brussel·les ha acollit la reunió que han mantingut Pere Navarro i el secretari general d'Eurocities, Paul Bevan, per potenciar el paper de les ciutats com a interlocutores directes de la Comissió Europea, sobretot pel que fa al finançament de les polítiques europees de cohesió. Amb més de 120 grans ciutats de 30 estats europeus, Eurocities és la principal associació de ciutats d’Europa.

Tots dos han parlat de l'estat de les negociacions del proper paquet financer de la Unió Europea 2014-2020 en l'àmbit de les Polítiques de Cohesió. Es tracta d'un paquet de 336.000 milions d'euros que inclou partides com els fons estructurals i el fons social europeu. Segons el sistema establert, la Comissió Europea (CE) fa una proposta d'adjudicació i després negocia amb els estats membres.

En el cas d'Espanya, el Govern de Madrid i la Generalitat mantenen contactes amb les associacions de municipis per copsar la seva opinió. Eurocities, però, vol que la CE consideri les ciutats com a interlocutores vàlides, tant en el disseny de necessitats com en la seva capacitat de implementació de recursos.

Per aquest motiu Eurocities presentarà a la CE un document que recull les esmenes i al·legacions al reglament que regeix actualment l'adjudicació d'aquest paquet financer. Segons Navarro l'objectiu és que les ciutats "d'acord amb els corresponents estats, ens puguem incorporar a la redacció i al disseny de programes que poden afectar el territori de manera decisiva". En aquest sentit, Navarro ha dit que "en un món global, les administracions locals han de ser més que mai un interlocutor davant els organismes i institucions exteriors perquè poden aportar la seva experiència i coneixement del territori".

Pere Navarro i Paul Bevan han coincidit també a assenyalar la necessitat de continuar aprofundint en el treball en xarxa de les ciutats a través d'Eurocities per tal de donar més força a la posició del món local davant les institucions.

Durant la reunió s'ha constatat la conveniència de potenciar les àrees metropolitanes al voltant d'una ciutat gran com ara el sistema urbà de Terrassa. Aquest grup està format per 11 municipis de l'àrea de la nostra ciutat i és membre de ple dret d'Eurocities des del 2008 amb la denominació Terrassa Metropolitan Area. L’'lcalde ha explicat que a la trobada "s'ha parlat dels bons resultats que dóna aquest model de relació entre municipis veïns aglutinats al voltant d'una ciutat potent i d'aprofundir en aquest tipus de xarxa perquè s'ha comprovat que funciona".

A Eurocities, a més de ser membre de l'assemblea, la Terrassa Metropolitan Area participa a tres fòrums d'activitat dins la xarxa, a l'anomenada Cooperation Platform, (trobada anual de tots els membres a nivell tècnic), i a la conferència anual en què es desenvolupa i es posa en comú el treball fet durant l'any.