La façana de l'antiga Pinturas La Moderna s'esmicola

Carles Batalla
14 de maig del 2012
L'estat actual de la façana
L'estat actual de la façana | Joan Manel Oller
L'estat actual de la façana Foto: Joan Manel Oller

L'edifici de Pinturas La Moderna, situat al carrer Josep Trueta 22, a la confluència amb el carrer Dr. Turró, ja no s'aguanta. La nau, que durant 25 anys va vendre pintures al detall i al major, era d'una família i fa tres anys va deixar de tenir activitat comercial. L'empresa arrendatària va haver de buscar una nova ubicació perquè la zona estava afectada per un pla urbanístic. Els amos no van tenir cap més remei que renunciar a la propietat i des d'aleshores es va convertir en un edifici fantasma que no molestava. Fins que una part de la façana ha dit prou i ha començat a cedir.

Els trossos se'n van desprenent i el consistori va haver d'improvisar unes barreres per evitar accidents. Aquest cordó de seguretat era provisional però s'hi va estar un mes fins que el van retirar fa tot just tres setmanes.

Pablo Boada, de Ca N'Aurell Comerç i Serveis, està indignat per la manera en què les autoritats locals han tractat l'assumpte. "Això és vergonyós. Portàvem un mes amb aquestes barreres provisionals, que han tret gairebé 10 places d'aparcament. T'ho dic per experiència pròpia ja que visc al carrer Sant Marc i porto cada dia al meu fill a l'escola El Cim".

Boada fa una reflexió en veu alta. "La meva pregunta és: li estava cobrant l'Ajuntament al propietari de l'edifici per l'ocupació durant un mes de totes aquestes places d'aparcament en zona blava? Necessitarà l'Ajuntament un accident per solucionar d'una vegada el problema?". A més, també recorda que "les cruïlles per als vianants són molt perilloses i ja no hi tenim cap policia local regulant el trànsit a l'hora d'entrada i sortida dels alumnes".

Antoni Falgar, president de l'Associació de Veïns de Ca n'Aurell, no en sabia res de tot plegat. "Potser han considerat que no n'havíem de fer res". Falgar creu que la cosa fa pudor. "Que allò tan escandalós al mig estigui aturat... és que hi ha d'haver alguna cosa". Pere Auró, directiu de La Moderna S.A. (tenen un centre al polígon Santa Margarida II, dos més a Sabadell, un a Sant Adrià del Besòs i un altre a Tarragona), assegura que hi havia un full de ruta concret. "En principi les obres s'havien d'iniciar el 2010 però per culpa de la crisi encara no han començat".

Versions contradictòries
El 15 d'abril la policia municipal, a instàncies d'un particular, va inspeccionar la zona i en van fer un informe. En les conclusions s'assenyalava que "sembla una fàbrica abandonada". Els bombers van sanejar 20 metres lineals de la façana i la policia havia d'esbrinar les dades del propietari per dir-li que reparés la cornisa i les parets de la nau. La versió d'Auró és diferent: "L'Ajuntament es va posar en contacte amb la junta que porta aquest tema i van arreglar els desperfectes ocasionats a la façana principal".