Augmenta el nombre de delictes

Policia Local i Mossos d'Esquadra van detenir 1.349 persones, el que representa un 8,4 per cent més que l'any 2010

Redacció
04 de maig del 2012
Trobada del Consell Municipal de Seguretat.
Trobada del Consell Municipal de Seguretat.
Trobada del Consell Municipal de Seguretat.

Els delictes i faltes a la ciutat de Terrassa han augmentat gairebé un 5 per cent. Així, s'ha passat de registrar 11.825 l'any 2010 a 12.415 l'any passat. El tinent d'alcalde de Planificació Urbanística i Territori, Jordi Ballart, ha atribuït aquest increment al fet que en l'actual context de crisi econòmica ara es denuncien petits furts que abans no es denunciaven.

De les dades presentades destaca també el fet que les detencions s'han incrementat més que els delictes, el que posa de rellevància un augment de l'efectivitat dels cossos de seguretat. Les 1.349 detencions entre Policia Municipal i Mossos d’Esquadra representen un augment del 8,4 per cent respecte el 2010. Aquestes xifres de seguretat, trànsit i convivència es van donar conèixer en el Consell Municipal de Seguretat, presidit per l'alcalde Pere Navarro.

Durant la sessió, que ha tingut lloc a la Sala de Govern, s'ha constatat la "bona coordinació i cooperació entre els tres cossos de seguretat que operen a la ciutat i el manteniment dels nivells de seguretat".

Menys casos de violència de gènere
Ballart ha fet una valoració positiva de les dades i ha fet èmfasi en el fet que, tot i el lleu augment del nombre de delictes i faltes, "Terrassa es manté en millors condicions que al seu entorn. En comparació amb ciutats de les nostres dimensions o de Barcelona, l'índex de delinqüència i de delictes està molt per sota de la mitjana, i això és una bona notícia".

Una altra dada ha estat la disminució dels casos de violència de gènere, que han baixat un 3,38% malgrat l'assassinat que hi va haver al mes de novembre. També és destacable que les infraccions de les ordenances municipals han baixat un 13,7%. Les més freqüents han estat les de sorolls, que han augmentat, però gairebé totes les altres tipologies (embrutar, ocupar via pública, etcètera) han baixat.

Pel que fa la seguretat del trànsit, s'ha destacat també la disminució de la xifra d'accidents de trànsit, que manté una línia descendent des del 2007, quan es va aprovar el Pla de Seguretat Viària vigent, i que s'ha de renovar amb un nou pla en què ja s'està treballant, segons ha anunciat Ballart.
 
El 2011 hi va haver a Terrassa 2.098 accidents de trànsit, un 3,18% menys que el 2010. Sobretot han baixat els accidents amb víctimes (686, un 7,80% menys). En conjunt baixa el nombre de víctimes d'accidents: el 2010 n'hi va haver 1.003 i el 2011, 927, és a dir, 67 menys. Això representa una davallada del 7,58%. Ha augmentat, però, la xifra de morts, passant de tres a set. El tinent d'alcalde ha explicat que en la majoria de casos es tracta "d'un perfil molt determinat, de motoristes, joves, sovint amb consum d'alcohol, i aquest serà un dels fronts en què s'haurà de centrar el nou pla de seguretat vial".

D'altra banda, el consell ha pogut constatar que en termes generals ha millorat el comportament dels conductors. Les denúncies en moviment han pujat un 6,04%, però el conjunt de denúncies per infraccions de trànsit (incloses d'aparcament) ha baixat un 3,64%, és a dir, que el 2011 es van denunciar 1.842 infraccions menys.