100 km per una bona causa

Sis joves han muntat un equip, CanTEAMploreS, per participar a la Trailwalker, un desafiament esportiu amb destí solidari

Lluïsa Tarrida
28 d'abril del 2012
Els quatre corredors de CanTEAMploreS entrenant-se.
Els quatre corredors de CanTEAMploreS entrenant-se.
Els quatre corredors de CanTEAMploreS, entrenant-se.

Tot va sorgir com si d'una bogeria es tractés. 100 quilòmetres?  1.500 euros d'inscripció? Això ni en somnis, va pensar la Rebeca. Però després d'entrar a la web de la competició i d'anar parlant amb  altres corredors la idea va anar prenent forma fins que finalment, la resposta va ser: sí, vull participar-hi. I així, de la mà de cinc companys més que es van animar a fer aquesta aventura va aparèixer CanTEAMploreS.

Ells són, a més de Rebeca, David, Carlos, Jordi en la categoria de corredors; Sergi i Merche com a l'equip d'assistència; i Marta com a dinamitzadora social i logística. I a pesar que cap d'ells viu a Ullastrell, tres porten els seus fills a l'escola Serralavella i per proximitat geogràfica, viuen a la urbanització Can Solà, consideren Ullastrell com el seu poble de referència. El seu objectiu és participar a la segona edició espanyola del Trailwalker que tindrà lloc el proper 5 de maig i que transcorrerà d'Olot a Sant Feliu de Guíxols.

Seran 100 quilòmetres i tenen 32 hores per fer-los. "És un temps assequible i que en principi està pensat perquè el puguis fer caminant. Ara, nosaltres som corredors i per tant, la idea és intentar fer-ho corrent". Tot i així reconeix que el principal objectiu "és acabar-la", ja que no tenen cap experiència prèvia en distàncies d'aquesta magnitud.
Els 1.500 euros d'inscripció tenen una finalitat: no és enriquir l'organitzador sinó que van a parar directament a la creació de pous d'aigua i canalitzacions a Etiòpia. I és que darrera d'aquesta competició extrema hi ha Intermón Oxfam. Per això, és una cursa solidària i els corredors tenen un doble repte: aconseguir els donatius i acabar tots junts la prova. Si no arriben alhora els quatre corredors de l'equip, no puntuen ni es registra com a prova finalitzada.

Aportació econòmica
A dia d'avui ja han superat de llarg els 1.500 euros mínims, arribant als 2.100 euros, gràcies a les diverses activitats que han preparat i a comptar amb la col·laboració d'empreses que ofereixen els seus productes "perquè els sortegem entre els donants", comenta Rebeca, i remarca que "qualsevol ajuda és ben rebuda, i agraïm molt l'esforç que han fet els nostres familiars, coneguts i també gent que no coneixem per tal de poder formar part d'aquest projecte".

L'aportació econòmica s'ingressa directament a Intermón i es pot fer la deducció fiscal pertinent, només cal entrar a l' adreça , i fer el donatiu. Encara que hagin superat el mínim, les donacions sempre són benvingudes.

"Ens estem preparant per finalitzar-la, queden poques setmanes i encara hem d'acabar de perfilar detalls", diu l'única noia del grup de corredors. Aquesta Setmana Santa van fer els últims 40 quilòmetres de la cursa per provar material i físic, "vam acabar molt cansats però ens ha anat bé perquè cadascú, de forma individual, prengués consciència del seu nivell i les seves limitacions". Tenen clar que la Trailwalker és un desafiament molt dur però "engrescador".

Trailwalker al món
És la segona vegada que s'organitza al nostre país la Intermón Oxfam Trailwalker. Però a la resta del món ja han celebrat múltiples edicions, fins al punt que ja fa 24 anys que està en marxa. Actualment, participen regularment en aquest gran esdeveniment esportiu una dotzena de països com Japó, Holanda, Alemania, Bèlgica o Austràlia. Milions de persones any rere any participen a la Trailwalker, tots recorrent la mateixa distància, 100 quilòmetres en menys de 32 hores.

Com a dades curioses de la competició destaca que el percentatge d'equips que finalitzen la competició oscil·la per països, però se situa entre el 69 al 95%. El país que ostenta el récord d'acabar-la amb menys temps és Austràlia amb 10 hores i 35 minuts mentre que el país amb més equips inscrits va ser Hong Kong, amb més d'un miler. En tot el món s'han recaptat, al llarg de totes les seves edicions, un total de 70 milions de dòlars.