«Vaig perdre l'oncle en la riuada»

Jaume Valls presenta un llibre amb motiu del 50 aniversari de la major tragèdia natural patida mai per Terrassa

J.M.O.
21 d'abril del 2012
Presentació del llibre sobre la riuada
Presentació del llibre sobre la riuada | La Torre
Presentació del llibre sobre la riuada Foto: La Torre

"Tinc encara a la memòria el dolor del moment. En els aiguats de 1962 vaig perdre el meu oncle". Són paraules de Jaume Valls, periodista i comissariat per als actes commemoratius de la Riuada, en la presentació del llibre "La riuada de 1962". La publicació, editada per Novagraf i l’Ajuntament de Terrassa inclou testimonis de la tragèdia d’arreu del municipi, tant des del punt de vista de les famílies de les víctimes com de les persones que van ajudar en els dies posteriors i en la reconstrucció de la ciutat.

El llibre recull fotografies representatives dels fets que es conserven a l’Arxiu Municipal de Terrassa. Els assistents a l’acte han pogut visionar també un documental amb imatges, fotografies i testimonis de les riuades.

Aquest és un dels actes destacats del programa que ha organitzat l’Ajuntament de Terrassa per commemorar el 50è aniversari de la Riuada de 1962, "del que encara se'n desconeixen les dades exactes".

Aquest 2012 es commemora l’Any del 50è aniversari de la riuada amb la voluntat de recordar un fet que va assolar la ciutat el 25 de setembre de 1962, produint més de 300 de víctimes i quantiosos danys materials, però que també va desfermar la solidaritat a dins i fora de la nostra ciutat.

El programa inclou un ampli ventall d’activitats, com ara exposicions, xerrades, un projecte educatiu per a les escoles i instituts o la creació d’un Espai de la Memòria, entre d’altres propostes, que tindran lloc al llarg de l’any, entre els mesos de febrer i novembre. Els actes més emotius tindran lloc el dia 25 de setembre, dia en què es commemorarà el 50è aniversari de la tragèdia, amb una ofrena floral al Monument a les Víctimes i un repic de campanes arreu de la ciutat.

L’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, ha afirmat que la solidaritat és l’element que cal destacar especialment quan es recorden les riuades de l’any 1962 a la ciutat. Pere Navarro ha assenyalat que aquella tragèdia “va representar un moment clau i un renaixement de la ciutat i els terrassencs van aconseguir superar les dificultats gràcies a la solidaritat”.

L’alcalde ha presidit aquest vespre la presentació del llibre La riuada de 1962. La catàstrofe que sacsejà la Terrassa invertebrada del franquisme , que ha omplert la Sala d’actes de la Biblioteca Central de Terrassa. Pere Navarro ha indicat que el llibre, que “forma part del codi genètic de la nostra ciutat, no vol descriure únicament un fenomem meteorològic, sino que és una obra compromesa, que vol explicar les causes i les conseqüències d’aquella tragèdia”.

En aquest sentit, l’alcalde ha recordat que les característiques orogràfiques de Terrassa, situada en un pla inclinat, i creuada per nombrosos torrents i rieres feien de la ciutat en aquella època “un lloc perillós” davant d’episodis de pluja tan intensos com el que va tenir lloc, i ha afegit que “algú no va preveure aquests perills”. En aquest línia, Pere Navarro ha recordat “la necessitat de planificar bé les ciutat i d’oferir seguretat als ciutadans”.

L’alcalde ha afirmat que avui difícilment es podria repetir una riuada com la de 1962 i que “la manca de seguretat dels ciutadans està motivada actualment pel retrocés dels drets socials, pel fet de no saber quin serà el futur”. Davant d’aquestes dificultats, l’alcalde ha apel·lat a l’esperit solidari dels ciutadans per tornar a “reinventar i aixecar Terrassa”.